Lantbrukets lönsamhet dämpas trots höga priser

PUBLICERAD: 8 november 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Höga priser på spannmål och kött bedöms öka omsättningen för lantbruket 2021. Samtidigt har stigande priser för energi och insatsvaror börjat pressa lönsamheten ordentligt och inflationen har börjat öka. Kostnadsökningarna förväntas fortsätta att pressa lönsamheten in i 2022. Det visar prognosen för lantbrukets lönsamhet 2021 för inriktningarna mjölk, nötkött, gris och växtodling.

Utfallet inom de olika inriktningarna har sett mycket olika ut över landet till följd av torka och mycket nederbörd. Lönsamhetssnittet ligger på en hyfsat stabil nivå jämfört med föregående år.

”Med stöd av stora stimulanser från världens centralbanker och genom vaccineringen mot covid har återhämtningen i världsekonomin startat under 2021. Ett uppdämt konsumtionsbehov och låga räntor har skapat hög efterfrågan på råvaror, transporter och energi vilket driver upp kostnaderna och inte minst för lantbrukarna vilket pressar lönsamheten nu”, säger Carl-Axel Andersson, tillförordnad segmentschef för Skog och Lantbruk på Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult).

Kostnadsökningar på energi, foder och drivmedel slår hårt mot gris-, nöt- och mjölkproduktionen i Sverige. Effekterna är till största delen lika för lantbruket runt om i världen. När restriktionerna som har införts under pandemin nu släpps ökar konkurrensen om konsumenternas plånbok. Risken är att efterfrågan på svenska livsmedel minskar och att det då riskerar att pressa priserna i större utsträckning mot lantbrukarna.

”Som lantbrukare gäller det att hålla koll på kostnaderna och arbeta aktivt med att följa sin lönsamhet när det kommer perioder med minskad lönsamhet. Ett av de viktigaste områdena att hålla koll på då är likviditeten. Under de senaste åren har priserna på skog och mark ökat kraftigt och det kan ge en god möjlighet att diskutera bankens räntor när belåningen går ned”, säger Carl-Axel Andersson.

Han menar att en av nycklarna för att ge förutsättningar för en trygg och hållbar livsmedelsförsörjning i linje med livsmedelsstrategin är finansiering och tillgången till kapital:

”Då blir det viktigt att underlätta och stimulera investeringar i svenskt lantbruk och fortsätta visa på fördelarna med svenska livsmedel utifrån hållbarhet, säkerhet och kvalitet. Våra lantbrukare är duktiga företagare och har klarat sig genom många tuffa utmaningar. Mitt råd är att ta fram och arbeta efter en tydlig strategi som ska resultera i lönsamhet och parera risker.”

Rapporten Lantbrukets Lönsamhet görs årsvis och baseras på verkliga företags resultat som följs för driftsinriktningarna inom växtodling, griskött, mjölk och nötkött. Siffrorna bearbetas i en kalkylmodell där hänsyn tas till aktuell och prognostiserad omvärldsinformation från Jordbruksverket, OECD/FAO, IMF, Rabobank, USDA, med flera. Resultaten redovisas som värden på svenska medelgårdar.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker