Äggskal blir gödsel i matsvinnsprojekt

PUBLICERAD: 22 oktober 2021
UPPDATERAD: 21 februari


16 000 kokta och skalade ägg per timme genererar stora mängder äggskal. I arbetet med att förebygga matsvinn och matavfall har Sveriges största äggkokeri Mixum hittat en lösning. För skapa ett hållbart cirkulärt flöde och ett maximalt nyttjande av matavfall skickas äggskalen till lokala jordbruk där de används som jordförbättrare.

Mixum i Motala är idag Skandinaviens största äggkokeri, som kokar och skalar mer än 16 000 ägg i timmen. I processen genereras stora mängder äggskal, eftersom cirka 13 procent av ägget består av skal. I ett projekt som avser att maximera nyttjandet av matavfall, samlas nu äggskalen in och skickas till lokala jordbrukare för att användas som jordförbättrande medel. Äggskal bryts snabbt ned och tillför många näringsämnen till jorden, som kalcium och andra mineraler.

Utöver skalen sker också ett svinn i form av trasiga eller deformerade ägg. Även dessa tas tillvara som ingredienser i röror och smörgåstårtor, som är en del av Mixums sortiment av färsk färdigmat.

Mixum ingår i Greenfood-koncernen som satsar på teknisk innovation, smart produktutveckling och samarbeten med andra aktörer för att minska matsvinn och matavfall. Äggskalsprojektet är ett exempel på ett sådant samarbete mellan Mixum och lokala jordbrukare.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker