Max blir först i Europa med ny klimatmärkning på menyn

PUBLICERAD: 19 oktober 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Max var första restaurangen i världen med att klimatmärka sin meny år 2008. Nu blir de första företaget utanför USA att anta klimatmärkningen ”Cool Food Meals” som ska göra det lättare för gästerna att välja måltider med låg klimatpåverkan.

”Cool Food Meals” är en certifierad tredjepartsmärkning från World Resources Institute (WRI) som syftar till att minska matens klimatpåverkan. Att anta den nya klimatmärkningen tycker Max hållbarhetschef Kaj Török är ett naturligt steg Max i hållbarhetsarbete:

”Vi har väntat i tretton år på en trovärdig tredjepartsgranskad klimatmärkning och äntligen är den här. Cool Food Meals har chansen att bli den globala standard som vi har efterfrågat så länge. Vi på Max är glada och stolta över att vara de första i Europa att anta märkningen.”

För att kunna godkänna en måltid beräknar WRI både måltidens klimatavtryck och dess näringsmässiga kvalitet. Om måltiden faller under tröskelvärdet 0,9 kilo CO2e per portion för utsläppen i jordbruksledet så är den kompatibel med WRI:s klimatkrav. WRI räknar dessutom på hur landanvändningen i produktionen påverkar klimatet vilket också påverkar om måltiden kan godkännas (så kallad Carbon Opportunity Cost). WRI bedömer att måltider som godkänns för märkningen är i linje med de utsläppsminskningar som krävs fram till 2030 för att nå Parisavtalet.

För att få använda märkningen måste måltiden dessutom få betyg A, B eller C på näringsvärdesskalan Nutri-Score. Betyg D eller E godkänns ej.

Märkningen planeras rulla ut på Max drygt 170 restauranger under början av 2022. I dagsläget är det okänt exakt hur många av kedjans måltider som till slut kommer att klara gränsen för Cool Food Meal men det står redan klart att inga traditionella hamburgare av rött kött kommer att klara gränsen.

WRI är en global forskningsorganisation med 800 medarbetare och närvaro i över 60 länder. Organisationen har bland annat varit med och skapat den stora globala klimatberäkningsstandarden i världen – Greenhouse Gas Protocol.

”Vi är väldigt glada över att Max blir först i Europa med klimatmärkningen Cool Food Meals. Detta innebär en enorm utökning både vad det gäller antalet certifierade måltider och antalet matgäster som nu får chansen att omsätta sina klimatambitioner när de äter ute”, säger Edwina Hughes, Head of Cool Food på World Resources Institute.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantmännen först med storskalig fossilfri livsmedelsproduktion

Lantmännen blir först i världen att i år genomföra en fossilfri produktion av livsmedel i stor skala.
Drönarbild över öppna landskap

Han går från Oatly till The Green Dairy

Johan Girdo, operativ chef för Oatly i Europa, Mellanöstern och Afrika, har utsetts till ny vd i The Green Dairy.
Johan_Girdo_0001

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt