Lantägg lanserar Sveriges första klimatcertifierade ägg

PUBLICERAD: 29 september 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Dava Foods varumärke Lantägg är först med att klara Svenskt Sigills krav för klimatcertifierade ägg. En rad forskningsbaserade åtgärder i hela kedjan från foderproduktion till leverans har resulterat i ägg med ett klimatavtryck som ligger på runt hälften av ett vanligt ägg.

Arbetet med att ta fram ett klimatägg inleddes för ett par år sedan och för att klara certifieringen har Lantäggs producenter fått genomföra en lång rad forskningsbaserade åtgärder i hela kedjan från foderproduktion till leverans. Den största vinsten gjordes genom att byta ut sojan i fodret mot majsgluten och potatisprotein, eftersom hönsfodret står för 75 procent av äggets totala avtryck.

”Den största utmaningen med klimatägget var att få foderproducenterna att ställa om till klimatcertifierad tillverkning och jag är glad att vi kunde inspirera många av dem att se fördelen och möta våra önskemål. Vi har fått fina reaktioner från branschen, både i Sverige och ute i Europa. Klimatmärkta ägg är framtiden”, säger Eive Andersson, VD på Dava Foods Sverige.

För Lantägg påverkar det klimatcertifierade ägget alla steg i kedjan. Dels driver det på producenterna att ställa om sin verksamhet mot en mer hållbar produktion, dels hjälper det dagligvaruhandeln att erbjuda en ännu större bredd av klimatsmarta varor.

”En halvering av klimatpåverkan för det här ägget är ett fantastiskt resultat och det visar att Svenskt Sigills klimatcertifiering behövs för att leda livsmedelsbranschen i rätt riktning. Med Dava Foods och Lantäggs Klimatcertifierade ägg tar vi nu plats i ägghyllan för första gången och det känns bra. Vår certifiering minskar äggets avtryck ytterligare samtidigt som fler hållbarhets- och djuromsorgsfrågor garanteras”, säger Britt Rahm, VD på Sigill Kvalitetssystem/Svenskt Sigill.

Ägg har en naturligt låg klimatpåverkan på endast 1,2 kilo CO2 per kilo ägg, vilket är lägst av alla animaliska livsmedel, enligt en rapport från forskningsinstitutet RISE. Med det klimatcertifierade ägget sänks dessa siffror radikalt.

”Att vi som äggleverantör kan vara med och öka butikernas klimatcertifierade utbud känns väldigt bra. Samtidigt innebär märkningen också att hönan har det bra. Frågan om djurhållning är ständigt aktuell för oss då hönsen förser oss med vår viktigaste produkt, ägget. Därför är vi förstås måna om deras välbefinnande”, säger Eive Andersson.

Äggproduktionens klimatpåverkan handlar till tre fjärdedelar om fodret. Därför handlar många av insatserna för klimatcertifieringen av ägg just om foderproduktionen. För att minska klimatpåverkan från fodret till hönorna har bonden:

  • Ingen soja från regnskogsområden. Hönorna får istället majs och potatis.
  • Gjort åtgärder för att binda kol i marken i stället för att den ska avgå till luften som till exempel koldioxid.
  • Använt precisionsteknik vid spridning av gödsel så att rätt mängd gödsel hamnar nära plantan som tar upp den och växer bättre.
  • Endast använt lustgasrenad mineralgödsel utöver stallgödsel, vilket innebär en minskning av klimatgasutsläppen från mineralgödseln med 50 procent.
  • Tagit hänsyn till den biologiska mångfalden med till exempel blommande fältkanter som ger mat och husrum till pollinerande insekter och fåglar.

Reglerna för klimatcertifierade ägg har baserats på forskningsrapporter från bland annat forskningsinstitutet RISE och tagits fram i samarbete mellan bland annat handel, näring, djurskydds- och miljöorganisationer.

Svenskt Sigill Klimatcertifiering är Sveriges enda ursprungs- och miljömärkning för mat och blommor som tar ett helhetsgrepp om hållbarhetsfrågan och omfattar såväl natur och djuromsorg som livsmedelssäkerhet.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker