Dava Foods varumärke Lantägg är först med att klara Svenskt Sigills krav för klimatcertifierade ägg. En rad forskningsbaserade åtgärder i hela kedjan från foderproduktion till leverans har resulterat i ägg med ett klimatavtryck som ligger på runt hälften av ett vanligt ägg.
Arbetet med att ta fram ett klimatägg inleddes för ett par år sedan och för att klara certifieringen har Lantäggs producenter fått genomföra en lång rad forskningsbaserade åtgärder i hela kedjan från foderproduktion till leverans. Den största vinsten gjordes genom att byta ut sojan i fodret mot majsgluten och potatisprotein, eftersom hönsfodret står för 75 procent av äggets totala avtryck.
”Den största utmaningen med klimatägget var att få foderproducenterna att ställa om till klimatcertifierad tillverkning och jag är glad att vi kunde inspirera många av dem att se fördelen och möta våra önskemål. Vi har fått fina reaktioner från branschen, både i Sverige och ute i Europa. Klimatmärkta ägg är framtiden”, säger Eive Andersson, VD på Dava Foods Sverige.
För Lantägg påverkar det klimatcertifierade ägget alla steg i kedjan. Dels driver det på producenterna att ställa om sin verksamhet mot en mer hållbar produktion, dels hjälper det dagligvaruhandeln att erbjuda en ännu större bredd av klimatsmarta varor.
”En halvering av klimatpåverkan för det här ägget är ett fantastiskt resultat och det visar att Svenskt Sigills klimatcertifiering behövs för att leda livsmedelsbranschen i rätt riktning. Med Dava Foods och Lantäggs Klimatcertifierade ägg tar vi nu plats i ägghyllan för första gången och det känns bra. Vår certifiering minskar äggets avtryck ytterligare samtidigt som fler hållbarhets- och djuromsorgsfrågor garanteras”, säger Britt Rahm, VD på Sigill Kvalitetssystem/Svenskt Sigill.
Ägg har en naturligt låg klimatpåverkan på endast 1,2 kilo CO2 per kilo ägg, vilket är lägst av alla animaliska livsmedel, enligt en rapport från forskningsinstitutet RISE. Med det klimatcertifierade ägget sänks dessa siffror radikalt.
”Att vi som äggleverantör kan vara med och öka butikernas klimatcertifierade utbud känns väldigt bra. Samtidigt innebär märkningen också att hönan har det bra. Frågan om djurhållning är ständigt aktuell för oss då hönsen förser oss med vår viktigaste produkt, ägget. Därför är vi förstås måna om deras välbefinnande”, säger Eive Andersson.
Äggproduktionens klimatpåverkan handlar till tre fjärdedelar om fodret. Därför handlar många av insatserna för klimatcertifieringen av ägg just om foderproduktionen. För att minska klimatpåverkan från fodret till hönorna har bonden:
- Ingen soja från regnskogsområden. Hönorna får istället majs och potatis.
- Gjort åtgärder för att binda kol i marken i stället för att den ska avgå till luften som till exempel koldioxid.
- Använt precisionsteknik vid spridning av gödsel så att rätt mängd gödsel hamnar nära plantan som tar upp den och växer bättre.
- Endast använt lustgasrenad mineralgödsel utöver stallgödsel, vilket innebär en minskning av klimatgasutsläppen från mineralgödseln med 50 procent.
- Tagit hänsyn till den biologiska mångfalden med till exempel blommande fältkanter som ger mat och husrum till pollinerande insekter och fåglar.
Reglerna för klimatcertifierade ägg har baserats på forskningsrapporter från bland annat forskningsinstitutet RISE och tagits fram i samarbete mellan bland annat handel, näring, djurskydds- och miljöorganisationer.
Svenskt Sigill Klimatcertifiering är Sveriges enda ursprungs- och miljömärkning för mat och blommor som tar ett helhetsgrepp om hållbarhetsfrågan och omfattar såväl natur och djuromsorg som livsmedelssäkerhet.