Här är finalisterna till Utstickarpriset 2021

PUBLICERAD: 20 september 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Med Utstickarpriset, som i år delas ut för tionde gången, vill Polarbröd hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Temat för årets Utstickarpris är samverkan och medskapande.

”Under de år vi har delat ut Utstickarpriset har det blivit tydligt att vi blir mest framgångsrika när vi jobbar tillsammans. Temat för årets Utstickarpris är därför samverkan och medskapande vilket är helt centralt om vi ska klara en omställning till en hållbar framtid”, säger Karin Bodin, koncern-VD för Polarbröd.

Årets finalister är Ullförmedlingen, som sammanför säljare och köpare i syfte att ta vara på den svenska ullen, The Bread Lab som, i nära samarbete med bagare, jordbrukare och forskare, skapar och odlar sädesslag som är bättre för människa och miljö samt Stockholm Resilience Center, som bedriver forskning där människa och natur studeras som en integrerad helhet med fokus på systemens förmåga att klara störningar och förändringar för att kunna fortsätta utvecklas.

Vinnaren utses av en jury bestående av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Maja Frankel, generalsekreterare för Friends samt Karin Bodin. Prisutdelningen kommer att ske den 4 november.

”Vi fick in många nomineringar på spännande företag, organisationer och personer som på olika sätt verkar för en hållbar framtid genom samverkan och medskapande. Som vanligt var det svårt att välja bort, det pågår många goda samarbeten runt omkring, men vi i juryn har nu enats om vilka de tre finalisterna är. Jag tycker att det verkligen är en inspirerande trio som visar på bredden av sätt att samverka”, säger Karin Bodin.

Årets finalister:
Ullförmedlingen förenklar inköp och försäljning av ull mellan fårägare och ullförädlare med det övergripande syftet att mer av den svenska ullen med dess bredd och olika kvalitéer från de svenska fårraserna ska komma till nytta och användning. Tjänsten förenklar köp och sälj av ull i olika former och enligt ett antal kategorier och beskrivningar av produkten. Tjänsten ska genom ny teknik och digitaliseringens möjligheter ge konkret nytta för de som använder den.

The Bread Lab är en del av Washington University där forskare skapar och odlar olika vete-, korn- och rågvarianter som är bättre för jorden och jordbruket och som dessutom är hälsosammare. Kunskapen delas brett genom samarbeten med bagare, jordbrukare och i princip alla som vill skapa hälsosammare mat genom fullkorn. Målet är att förändra hur världen ser på och äter framför allt vete.

Stockholm Resilience Center, som grundades 2007, är en internationell forskningsenhet vid Stockholms Universitet som inbegriper olika discipliner. Centrets forskning är inriktad på miljö och hållbar utveckling med fokus på system där människa och natur studeras som en integrerad helhet. I fokus för forskningen står systemens resiliens, det vill säga deras förmåga att klara av störningar och förändringar, för att kunna fortsätta utvecklas. Forskningen integrerar samhällskunskap, humaniora och naturvetenskap.

Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Med priset vill Polarbröd lyfta fram människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med värdet av 100 gram guld.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd