Zoégas förser kaffeodlare med rent och varmt vatten

PUBLICERAD: 17 september 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Zoégas förstärker sitt hållbarhetsengagemang i östra Afrika genom en investering i Solvatten, som kommer att förse kaffeodlare i Rwenzori-regionen i Uganda med rent och varmt vatten.

Solvatten är en portabel vattenrenare och vattenvärmare som enbart behöver solenergi för att fungera – inga batterier eller kemikalier. Behållaren består av två ihopsittande delar som rymmer fem liter vatten var och har en transparent yta som släpper igenom UV-strålning från solen. Produkten, som har tagits fram av uppfinnaren och entreprenören Petra Wadström, tillverkas i Skåne.

”Vi har tidigare tillhandahållit denna lösning för kaffeodlare i Kenya med gott resultat och vi vill fortsätta använda denna uppfinning även i Uganda där den gör stor nytta. Förutom att förse kaffeodlarna med rent och hett vatten kan vi genom den här lösningen minska både sjukvårdskostnader och vedbehov”, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på Zoégas.

Totalt kommer 432 Solvattenbehållare att distribueras i Rwenzori-regionen under september månad. Detta möjliggör att 2 350 personer kommer att kunna tillgodose sig med rent och varmt vatten – en grundläggande förutsättning för att klara livet. Genom att behovet av eldning med ved och träd minskas kan även upp till 3000 träd räddas.

”Tillsammans med Zoégas kan vi fortsätta arbetet med att uppnå en hållbar framtid för alla. Tillgången till rent och varmt vatten ska vara en självklarhet och genom Solvatten kan energi- och vattenanvändningen effektiviseras. Det skapar även flera socioekonomiska fördelar, såsom bättre livssituation för människor i klimatdrabbade länder. Träd som får stå kvar och växa binder dessutom koldioxid, minskar jorderosion och ger viktig skugga för både växter, djur samt människor, säger Petra Wadström, grundare och VD på Solvatten.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

CandyKing presenterar vårens lösgodisnyheter

CandyKings vårnyheter består av sex nya lösgodisbitar, bland annat Center i en ny modern twist och Salta Diamanter.
CK_Vårnyheter_LU_Liggande

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623