City Gross installerar solceller på utvalda butiker

PUBLICERAD: 30 augusti 2021
UPPDATERAD: 21 februari


City Gross satsar på egenproducerad solel. I ett första skede byggs under hösten solenergianläggningar på två utvalda butiker. Det betyder en besparing på 25 procent av elförbrukningen för varje butik.

Bergendahls Food har skrivit ett ramavtal med Swede Energy gällande elköp från solceller placerade på City Gross-butikernas tak. Detta är den första affären i en 3-parts lösning där City Gross kommer att köpa grön el från solcellsanläggningar som kommer att ägas och förvaltas av Castellum och byggas och underhållas av Swede Energy.

Bergendahls Food köper redan hundra procent förnyelsebar energi i form av vattenkraft till butiker och lager. City Gross butiker, som är relativt nybyggda med snåla aggregat, tar dessutom hand om spillvärmen till uppvärmning av butiken. Med solceller förväntas butikerna kunna producera så mycket som 25 procent av sin egen förbrukning.

”Vi är väldigt nöjda med den här lösningen. Solceller är ett miljövänligt komplement, i form av ren och grön el som ”tillverkas” på plats. De producerar också som mest el under sommaren, samma period som våra butiker förbrukar som mest, så det är en perfekt kombination”, säger Anders Wennerberg, VD för City Gross Sverige.

I det första skedet kommer två anläggningar att byggas på City Gross butiker i Linköping respektive Jönköping. Varje anläggning förväntas producera cirka 250 000 kWh som kommer att matas in i butiken och förbrukas där.

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.