Leksands Knäckebröd redovisar klimatavtrycket på paketen

PUBLICERAD: 26 augusti 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Leksands Knäckebröd redovisar klimatavtrycket från fält till knäckebröd – direkt på paketen. Märkningen syns i form av ett grönt löv på toppen och sidorna av varje paket.

Leksands Knäckebröd har tillsammans med U&We som oberoende tredjepart beräknat klimatfotavtrycket för 2020 års produktion och försäljning. Hela produktionskedjan har kartlagts, såväl råvaror och jordbruk, tillverkning, energiavfall i produktionen och förpackningsmaterial som transporter till butik och konsumentsvinn. Att många leverantörer ligger i närområdet förbättrar resultatet.

Knäckebrödets genomsnittliga klimatavtryck under 2020 uppgick till 0,578 koldioxidekvivalenter (CO2e) per kilo. Minst påverkan har storsäljarna Knäcke Normalgräddat och Brungräddat med 0,55 CO2e per kilo. För ett paket Trekantsknäcke blir avtrycket bara 0,11 CO2e per paket.

”Redan på 50-talet inleddes den resa vi är på nu, då Leksands Knäckebröd började att återvinna ugnarnas spillvärme i bageriet. 2013 kunde vi benämna oss som fossilfria och nu är vi stolta över att på bästa plats kunna redovisa våra knäckens klimatavtryck, direkt på paketen”, säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd.

”Vi har gjort den här beräkningen för att vi ska kunna göra framtida förbättringar där det ger mest resultat.”

 

 

Läs vidare

Packnews nr 5 - gratisläsning om Scanpack

Packnews nr 5 är en annorlunda utgåva ur flera aspekter. Tidningen finns bara i digitalt format, kan läsas kostnadsfritt och handlar enbart om Scanpack 2024.
Packnews-5_24-mailchimp-header

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland