Det värmländska skrädmjölet är en av 17 svenska produkter som sedan 2014 har lämnats in till EU-kommissionen om att bli skyddad genom EU:s kvalitetssystem för skyddade beteckningar. Värmländskt skrädmjöl blev först ut att få sitt godkännande och har blivit kvalitetsstämplad med skyddad geografisk beteckning (SGB).
”Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad EU-beteckning och det är riktigt roligt. Svenska produkter och råvaror håller hög kvalitet och många producenter värnar om ursprunget och den geografiska kopplingen. Detta är ett sätt att visa upp vad Sverige har att erbjuda”, säger Camilla Bender Larson på Jordbruksverkets Näringsutvecklingsenhet.
Det är den ideella producentorganisationen Värmländskt skrädmjöl som har skickat in en ansökan om skyddad geografisk beteckning (SGB). Det innebär att det värmländska skrädmjölet nu har fått ett erkännande om att ha särskilda kvaliteter och egenskaper som till största del är kopplade till den geografiska plats där det tillverkas.
I nuläget finns ytterligare 16 produkter inlämnade till kommissionen för godkännande. Utöver dessa produkter finns det ett antal ansökningar som är inlämnade hos Livsmedelsverket för en första bedömning.
Sverige har sedan tidigare sex matprodukter och tre drycker med skyddad geografisk och ursprungsbeteckning enligt EU:s kvalitetssystem.
• Kalix löjrom
• Upplandskubb
• Bruna bönor från Öland
• Sveciaost
• Hånnlamb (kött från gutefår)
• Skånsk spettekaka
• Svensk Vodka
• Svensk Punsch
• Svensk Akvavit
Läs mer om skyddade EU-beteckningar här
Läs mer om skrädmjöl här