Paulig har påbörjat bygget av sin nya tortillafabrik i Roeselare, Belgien, en investering som uppgår till 45 miljoner euro. Med fabriken siktar koncernen på att stärka positionen som marknadsledare inom Tex-Mex i Europa. Produktionen planeras starta våren 2022 och ambitionen är att fabriken ska vara koldioxidneutral från start.
”Paulig siktar på att bli ett av Europas snabbast växande företag inom livsmedelsbranschen och branschledande inom hållbarhet. Den nya fabriken i Belgien kommer att göra det möjligt för oss att fortsätta växa inom Tex Mex-kategorin och öka vår innovationsförmåga. Vi ser att tillväxt och hållbarhet kan gå hand i hand, och därför planerar vi att göra den nya anläggningen koldioxidneutral redan från början. Vi vill skapa en ny, hållbar matkultur som är bra för både människor och planeten, säger Rolf Ladau, VD på Paulig.
Pauligs mål är att bli branschledande inom hållbarhet och planen är att alla koncernens tio nuvarande fabriker i sex länder ska vara koldioxidneutrala senast 2023. Fabrikerna i Mölndal och Landskrona samt kafferosteriet i Vuosaari och Gold&Green Foods fabrik i Järvenpää i Finland har redan certifierats.
”Med den nya fabriken kan vi integrera de bästa metoderna från våra befintliga anläggningar för att maximera energieffektiviteten och minimera klimatpåverkan. Fabrikens placering gör det möjligt att optimera logistikflödena och minska transportbehovet. Vi kommer att ansluta fabriken till det intilliggande distributionscentret via en bro, vilket eliminerar behovet av vägtransport för lagerhållning, säger Thomas Panteli, SVP Supply Chain och Sourcing på Paulig.
Certifieringarna genomförs av Natural Capital partners i enlighet med CarbonNeutral Protocol, som är det ledande globala ramverket för koldioxidneutralitet.
Pauligs målsättning är att minska växthusgasutsläppen från den egna verksamheten med 80 procent fram till 2030.