Visit Sweden öppnar bokningen till världens största utomhusbar: The Drinkable Country. Såväl utländska som svenska turister kan nu njuta av unika svenska dryckesupplevelser vid 16 bord på några av Sveriges mest natursköna och rofyllda platser.
The Drinkable Country är en fortsättning på The Edible Country, världens största gör det själv-gourmetrestaurang, med recept framtagna av Guide Michelin-belönade kockar, som Visit Sweden lanserade 2019. Måltidskonceptet utökas nu med drycker och liksom med maten är tanken att gästerna kan skapa sina egna dryckesupplevelser, antingen med recept från dryckesexperter, färdiga lokala drycker och ingredienser som finns i omgivningen eller med hjälp av en lokal guide.
Varje bords erbjudande och omfattning varierar beroende på vilka typiska naturinspirerade drycker och hantverksdrycker som varje enskild aktör valt att lyfta för regionen. Det kan handla om allt från halvdagsupplevelser, där man får lära sig om naturens råvaror och hur de kan användas för att skapa nya spännande drycker, dryckesmenyer och avsmakningsmenyer, till enklare alternativ, som lokalt producerad saft, must, öl eller annat.
”The Drinkable Country gör det möjligt för besökare att utforska svenska smaker i världsklass direkt från naturen. Landets stora skafferi med bär, växter och friskt vatten erbjuder många fantastiska dryckesupplevelser som vi vill visa upp för många fler”, berättar Jens Heed, som leder Måltidsturismprogrammet på Visit Sweden.
Dryckesrecepten har tagits fram i samarbete med experter, som representerar olika delar av Sverige:
• Södra Sverige: Rebecka Lithander, hyllad sommelier som nu arbetar på den lokalt prisade restaurangen Mutantur i Malmö. Innan hon började på Mutantur arbetade hon på den tvåstjärniga Guide Michelin-restaurangen Daniel Berlin.
• Västsverige: Bar Bruno i Göteborg, en liten mysig bar som serverar innovativa cocktails med hembarskänsla.
• Östra Sverige: Tjoget i Stockholm har de senaste fem åren varit med på listan över världens 50 bästa barer.
• Norra Sverige: Emil Åreng med rötter i Norrland utsågs till Sveriges bästa bartender 2015 och har även vunnit flera internationella priser. Emil kommer närmast från •
The Drinkable Country-borden finns i Arjeplog och Liehittäja (Swedish Lapland), Grövelsjön (Dalarna), Orbaden (Gävleborg), Nyköping (Sörmland), Salthamn (Gotland), Ramsvik och Göta Kanal (Västsverige), Falkenberg (Halland), Kasteberg, Asa, Wallby och Stufvenäs (Småland), Ormanäs, Vånga och Ven (Skåne).
Visit Sweden arbetar tillsammans med Sveriges regionala turistorganisationer, regioner och storstäder långsiktigt med att stärka bilden av Sverige som måltidsdestination för att få fler utländska turister att resa till Sverige för maten och dryckens skull.
Mer information finns här