Chokladen Virunga Origins lanseras i Sverige

PUBLICERAD: 7 juni 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Afrikas äldsta och viktigaste nationalpark ligger i ett utsatt konfliktområde som styrs av över hundra olika milisgrupper. Nu har den svenska organisationen 3W, som grundats av Paul Leander-Engström, byggt en chokladfabrik i konfliktzonen som anställer änkorna till dödade parkvakter från Virunga National Park. Nu lanseras chokladen Virunga Origins i Sverige där samtliga intäkter oavkortat går tillbaka till området.

Virunga National Park i Demokratiska Republik Kongo (DR Kongo) har den största biologiska mångfalden i hela Afrika inklusive de utrotningshotade bergsgorillorna. Parken ligger i området för de blodigaste konflikterna i modern tid och har en utbredd fattigdom. För att skapa arbetstillfällen och skydda parken har organisationen The World We Want (3W) byggt en chokladfabrik i Virunga som främst anställer änkorna till dödade parkvakter.

”Projektet Virunga Origins är av stor vikt för regionen”, säger Emmanuel de Merode som är högsta chef för Virunga National Park. ”Fabriken skapar nya viktiga arbetstillfällen då hela produktionen sker lokalt, till skillnad från tillverkare som bara köper områdets kakaobönor till lägsta pris. Försäljningen av chokladen hjälper oss även att finansiera bevarandet av parken då väpnade strider, tjuvjakt och illegal avverkningen är en del av vardagen”.

Virunga Origins är framtaget tillsammans med belgaren Dominique Persoone, en av världens främsta chokladmakare. Virunga Origins Milk Chocolate är mild choklad på 38 procent kakao som har viss nötighet och toner av karamell. Virunga Origins Dark Chocolate är gjord på 63 procent kakao och har en intensiv chokladsmak med toner av torkad frukt och mocca.

Produkterna säljs redan framgångsrikt i DR Kongo men lanseras nu även i Sverige genom Mathem samt direkt på nätet genom Virunga Origins. Chokladen kommer även till fler butiker inom kort.

 

Läs vidare

Lydén Distillery lanserar färdigblandad Dry Martini

Drajja är en färdigblandad Dry Martini på flaska från hantverksdestilleriet Lydén Distillery.
drajja

Froosh lanserar tre smoothies i fruktiga smaker

Froosh lanserar en trio av fruktiga smoothies i större förpackning på 750 ml.
Froosh

Apetit lanserar nyttigare snacks

Apetit utökar sitt sortiment av frysta grönsakssnacks med Buffalo Blomkålsvingar.
Apetit_Buffalo_Cauliflower_Wings

For Real! Foods uppdaterar receptet och får ny delägare

For Real! Foods tar in Food Pharmacy som delägare och uppdaterar receptet på sin vitkålsbaserade pizzabotten.
af7443297a7ec8bb_org

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado