Jordbruksverket sänker skyddsnivån för fågelinfluensa

PUBLICERAD: 2 juni 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Nu är utevistelse åter tillåten på alla landets fjäderfäanläggningar. Foto: Stjärnägg

Sol och värme bromsar upp smittspridningen av fågelinfluensa. Senaste konstaterade fallet av fågelinfluensa på tamfågel gjordes den 20 april i Skåne. Nu sänker Jordbruksverket, efter samråd med SVA, skyddsnivån även för kommersiella fjäderfäanläggningar.

Det innebär att alla fjäderfän och fåglar i fångenskap nu får gå utomhus. Det blir också åter tillåtet att anordna utställningar, tävlingar och liknande arrangemang samt sälja ägg.

”Det varmare vädret gör att viruset får svårare att överleva i miljön, vilket medför lägre risk för spridning till tamfåglar. Det har varit en lång och krävande period för landets alla fjäderfähållare så det här är ett efterlängtat besked för många”, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Fågelinfluensan har kommit till Sverige med vattenlevande flyttfåglar och majoriteten av dessa har nu lämnat fjäderfätäta områden i Sverige på väg mot sina häckningsområden.

Eftersom lokala fågelarter kan smittats med fågelinfluensaviruset kan de vilda fåglarna utgöra en risk även om flyttfåglarna har flugit vidare. Risken att fjäderfä smittas med fågelinfluensa bedöms nu som låg men inte försumbar och en mindre mängd virus finns sannolikt bland vilda fåglar och i miljön. Därför rekommenderar Maria Nöremark, epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA att man även fortsatt förhindrar direkt och indirekt kontakt mellan vilda fåglar och fjäderfä.

”För fjäderfän med tillgång till utevistelse är det särskilt viktigt att ge foder och vatten under tak eller inomhus samt vidta åtgärder för att minska förekomst av vilda fåglar. Ta kontakt med en veterinär vid minsta tecken på sjukdomen.”

Utbrottet av fågelinfluensa säsongen 2020-2021 är det största någonsin i Sverige. Hittills i år har 22 besättningar med tamfågel drabbats av fågelinfluensa, de allra flesta i södra Sverige.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström