Svenska tonåringar är petigare med maten än småbarn

PUBLICERAD: 26 maj 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Barn i åldern 10-17 år är mest petiga när det gäller mat, medan småbarn under 4 år gärna provar nya smaker. Mer än 25 procent av de svenska föräldrarna har inte introducerat ett nytt livsmedel till sina barn på över ett år och närmare 20 procent erkänner att de lagar samma måltider om och om igen för att hålla stämningen fredlig. Det visar en undersökning från HelloFresh.

I genomsnitt introducerar de flesta föräldrar nya livsmedel till sina barn var sjätte månad eller oftare. Undersökningen visar dock att över en fjärdedel av föräldrarna inte hade gjort det på över ett år, medan 9 procent svarade, att de inte hade gett sina barn något nytt i matväg på över 10 år.

Det verkar som att föräldrar begränsar variationen i sina barns kosthållning utifrån sina egna preferenser. 70 procent av föräldrarna svarade att de har uteslutit vissa livsmedel för att ”de vet att barnen inte kommer att gilla dem”. Ytterligare 40 procent sa att de utesluter maträtter om de inte vet hur man lagar dem, medan 18 procent medger att de lagar samma måltider om och om igen för att hålla stämningen fredlig när det är matdags.

Enligt resultaten är umami, kryddiga och beska smaker de svåraste att få barn att prova, medan de mest utmanande livsmedlen är fisk och grönsaker, både tillagade och råa.

Många föräldrar, särskilt yngre, belönar sina barn för att de provar nya livsmedel, vilket kan vara kontraproduktivt, enligt HelloFresh kökschef Sara Hoffgaard.

“Om sockerhaltigt och onyttigt godis används som belöning, blir de ännu mer önskvärda för ett barn och gör barnen mindre troliga att prova nyttigare alternativ. Genom att belöna barn för deras matvanor, skapar vi en konstruktion där barn måste genomlida en ”dålig sak”, som att äta grönsaker, för att få en ”bra sak”, som en söt efterrätt. Detta tillvägagångssätt kan psykologiskt underbygga att maten inte är något som är trevligt, utan något som helt enkelt måste ätas innan vi unnar oss något gott.“

Ett av de mest populära tillvägagångssätten för att handskas med petiga ätare, som 34 procent av föräldrarna föredrog, var att lägga till nya livsmedel i små mängder. Sara förklarar varför detta kan vara effektivt:

“Det är klokt att inkludera ett obekant livsmedel tillsammans med mat som du vet att ditt barn gillar. I huvudsak fungerar den bekanta maten som en snuttefilt för ditt barn, vilket gör att de känner sig mer bekväma vid middagsbordet. Gör jämförelser mellan det nya livsmedlet och maten de redan gillar, till exempel ”den här maten är knaprig, precis som morötter som du gillar.”

Mer om undersökningen finns att läsa här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58