Barn i åldern 10-17 år är mest petiga när det gäller mat, medan småbarn under 4 år gärna provar nya smaker. Mer än 25 procent av de svenska föräldrarna har inte introducerat ett nytt livsmedel till sina barn på över ett år och närmare 20 procent erkänner att de lagar samma måltider om och om igen för att hålla stämningen fredlig. Det visar en undersökning från HelloFresh.
I genomsnitt introducerar de flesta föräldrar nya livsmedel till sina barn var sjätte månad eller oftare. Undersökningen visar dock att över en fjärdedel av föräldrarna inte hade gjort det på över ett år, medan 9 procent svarade, att de inte hade gett sina barn något nytt i matväg på över 10 år.
Det verkar som att föräldrar begränsar variationen i sina barns kosthållning utifrån sina egna preferenser. 70 procent av föräldrarna svarade att de har uteslutit vissa livsmedel för att ”de vet att barnen inte kommer att gilla dem”. Ytterligare 40 procent sa att de utesluter maträtter om de inte vet hur man lagar dem, medan 18 procent medger att de lagar samma måltider om och om igen för att hålla stämningen fredlig när det är matdags.
Enligt resultaten är umami, kryddiga och beska smaker de svåraste att få barn att prova, medan de mest utmanande livsmedlen är fisk och grönsaker, både tillagade och råa.
Många föräldrar, särskilt yngre, belönar sina barn för att de provar nya livsmedel, vilket kan vara kontraproduktivt, enligt HelloFresh kökschef Sara Hoffgaard.
“Om sockerhaltigt och onyttigt godis används som belöning, blir de ännu mer önskvärda för ett barn och gör barnen mindre troliga att prova nyttigare alternativ. Genom att belöna barn för deras matvanor, skapar vi en konstruktion där barn måste genomlida en ”dålig sak”, som att äta grönsaker, för att få en ”bra sak”, som en söt efterrätt. Detta tillvägagångssätt kan psykologiskt underbygga att maten inte är något som är trevligt, utan något som helt enkelt måste ätas innan vi unnar oss något gott.“
Ett av de mest populära tillvägagångssätten för att handskas med petiga ätare, som 34 procent av föräldrarna föredrog, var att lägga till nya livsmedel i små mängder. Sara förklarar varför detta kan vara effektivt:
“Det är klokt att inkludera ett obekant livsmedel tillsammans med mat som du vet att ditt barn gillar. I huvudsak fungerar den bekanta maten som en snuttefilt för ditt barn, vilket gör att de känner sig mer bekväma vid middagsbordet. Gör jämförelser mellan det nya livsmedlet och maten de redan gillar, till exempel ”den här maten är knaprig, precis som morötter som du gillar.”
Mer om undersökningen finns att läsa här