Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby blir fossilfri

PUBLICERAD: 25 maj 2021
UPPDATERAD: 21 februari

”Vi sänker kostnaderna, samtidigt som vi blir fossilfria”, säger Magnus Dahlblom, mejerichef i Vimmerby (längst fram på bilden).

Arla har tillsammans med energileverantören Adven påbörjat ett arbete med att energieffektivisera mjölkpulveranläggningen i Vimmerby. Energiproduktionen kommer också att bli helt fossilfri.

På pulveranläggningen i Vimmerby har Arla startat ett samarbete med energileverantören Adven, som tar över energianläggningen som förser processerna med ånga och hetvatten. Ett arbete med att energieffektivisera anläggningen har påbörjats, bland annat genom att återvinna spillvärme som tidigare gick förlorad. Energiproduktionen kommer också att bli helt fossilfri.

”Klimatarbete är hårt arbete och därför är jag glad att Adven kan hjälpa Arla att gå sista biten i mål på resan mot fossilfrihet och förbättrad effektivitet i sin energianvändning”, säger Clara Tamm, affärsutvecklare och kundansvarig på Adven.

Dessa åtaganden kommer gemensamt att bidra till att minska koldioxidutsläppen med 3 000 ton per år och Arla kommer att kunna öka sin produktion med 20 procent utan att bygga ut energiproduktionen. Arbetet beräknas vara klart under 2022.

”Vi sänker kostnaderna, samtidigt som vi blir fossilfria på mjölkpulveranläggningen i Vimmerby. Det lönar sig att investera i klimatåtgärder”, säger Magnus Dahlblom, mejerichef i Vimmerby.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado