Ny metod ska minska kaffeodlingens klimatavtryck

PUBLICERAD: 7 maj 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Arvid Nordquist Kafferosteri och Rainforest Alliance testar en ny metod för att minska kaffets koldioxidavtryck genom att mäta och verifiera effekter av skogsplantering och kolbindning. Metoden är baserad på den digitala plattformen FARM-TRACE, som kombinerar mobildata, satellitbilder och maskininlärning.

”Med informationen vägleds odlare till olika åtgärder som minskar koldioxidutsläppen. Dessa åtgärder ger samtidigt möjlighet till nya inkomstmöjligheter genom att plantera träd angränsat eller integrerat i sin kaffeproduktion på uppdrag av kaffevarumärken som vill uppfylla nya klimatåtaganden”, säger Will Sheldon, Commercial Director på Taking Root, en internationell icke-vinstdrivande organisation som har utvecklat verktyget FARM-TRACE.

Projektet pågår i 26 månader och genomförs gemensamt av Arvid Nordquist, FARM-TRACE och Rainforest Alliance. Det svenska konsultföretaget U&We ingår också för att hjälpa till med utvecklingen av en ”Klimatutsläpps-kalkylator”. Projektet har fått finansiering från Nordic Development Fund (Nordic Climate Facility).

”Samarbetet med Arvid Nordquist Kafferosteri och Rainforest Alliance hjälper oss att testa ett nytt innovativt tillvägagångssätt och ger möjlighet att skala upp projektet med ett framgångsrikt resultat. Och stödet från Nordic Development Fund visar att industrin börjar förstå vikten av att sätta småbrukare i centrum för naturbaserade klimatlösningar”, säger Will Sheldon.

Idén till FARM-TRACE uppstod genom trädplanteringsprojektet CommuniTree i Nicaragua, som drivs av Taking Root. Arvid Nordquist introducerade Taking Root till sina kaffepartners i Nicaragua, vilket resulterade i projektet.

”Det är inom jordbruket som de mesta koldioxidutsläppen sker. Om vi ska kunna göra något åt det måste teknik och kunskap vara tillgängligt och kopplat till kaffeodlarnas situation för att de ska agera och kunna dra nytta av den”, säger Marcus Schaefer, nordisk representant för Rainforest Alliance.

Allt odlarna behöver göra för att använda FARM-TRACE är att ladda ner en mobilapp, mäta kaffefarmens omkrets samt ett slumpmässigt urval av träd och specificera sorten. Ingen internetuppkoppling behövs ute i fältet. FARM-TRACE kopplar sedan data med tredjepartsdatabaser och satellitbilder och kör en serie algoritmer för att rapportera om träd, skogsförändringar och kolbindning på gårdar. Alla som har åtkomst kan enkelt följa och kontrollera data via webplattformen.

”Vi kombinerar avancerad teknik med traditionell kunskap för att hjälpa miljön och samtidigt förbättra inkomsterna för små jordbrukare”, säger Dr Kahlil Baker, VD på Taking Root.

Enligt Will Sheldon skulle så mycket som 148 miljoner ton koldioxid kunna bindas från atmosfären om hela kaffesektorn beslutar sig för att bli mer klimatsmart.

Målet är att kunna skala upp experimentet och använda metoden i Arvid Nordquists leverantörskedja.

Fakta om projektet:
• Implementering av FARM-TRACE, en digital plattform som syftar till att hjälpa småskaliga kaffeodlare att skapa nya former av inkomst från bland annat trädplantering.
• Tanken är att mäta minskningen av koldioxidutsläpp på ett enkelt och transparent sätt, så att kaffemärken ska kunna uppfylla sina klimatåtaganden.
• Försöket varar i 26 månader i Nicaragua med åtgärder som t ex att omvandla 1 400 hektar kaffeproduktion till hållbar förvaltning och leverera utsläppsminskningar på 18 000 ton CO2.
• Projektet är ett samarbete mellan Taking Root, Arvid Nordquist HAB, Rainforest Alliance, Ecom, Aprodein och U&We.
• Projektet har fått finansiering av Nordic Development Fund (Nordic Climate Facility).
• Målet är att skala upp metoden till alla Arvid Nordquists småskaliga kaffeleverantörer i flera länder.

Så fungerar FARM-TRACE:
• Kaffeproducerande organisationer samlar enkel grundinformation i en mobilapp.
• Dessa data behandlas med hjälp av en serie algoritmer och matchas automatiskt med satellitbilder för att bedöma skog och kollagring i kaffeodlingar.
• Deltagare kan kontinuerligt följa utvecklingen av effekter för att förbättra resultaten med jordbrukare och / eller kommunicera deras effekter mot sina klimatmål genom att logga in på en webbplats.
 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Arlas Keso-mejeri nu helt fossilfritt

Arla i Falkenberg har bytt naturgas mot flisbaserad fjärrvärme och anläggningen är nu helt fossilfri.
5c03efc3-64bc-4420-81ed-0c07cae30c01-w_960

Ökad försäljning av frukt och grönsaker under 2024

Försäljningen av frukt och grönsaker ökade med 4,5 procent under 2024, jämfört med året innan, visar Dagligvaruindex Frukt & Grönt.
2c0510f8-96a3-4549-9482-05415a6a1b7e-w_960

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc