Ökad export av livsmedel och jordbruksvaror under 2020

PUBLICERAD: 6 april 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Spannmål var en av de jordbruksvaror som Sverige exporterade mer av under 2020, jämfört med året innan. Foto: Lantmännen/Erik Pettersson

Handelsunderskottet för jordbruksvaror och livsmedel (exklusive fisk) uppgick till 55 miljarder kronor 2020, vilket är en minskning med 5 miljarder kronor eller 8 procent jämfört med 2019. Det rapporterar Jordbruksverket, som ser Coronapandemins påverkan på främst importen som en trolig bidragande faktor till det minskade underskottet.

Exporten av jordbruksvaror och livsmedel (exklusive fisk) uppgick 2020 till 58 miljarder kronor vilket är en ökning med 3 miljarder kronor eller 6 procent. Det är främst värdet av exporten av spannmål, diverse livsmedel (till exempel soppor, matfett, färdigmat och halvfabrikat) samt tobak och tobaksvaror som har ökat.

Importen uppgick till 113 miljarder kronor. Det innebär en minskning med 1 miljard kronor eller 1 procent jämfört med 2019. Siffrorna exkluderar fisk. Det är främst värdet av kött och spannmål som minskat.

De viktigaste marknaderna 2020 för export av jordbruksvaror och livsmedel (exklusive fisk) var Norge, Danmark och Finland som står för 47 procent av det totala värdet av den svenska exporten. Exporten till:

• Norge ökade med närmare 1,6 miljarder kronor eller 15 procent, främst beroende på ökningar för tobak och tobaksvaror, diverse livsmedel, kaffe, spannmål, drycker, djurfoder samt mjölk och mejeriprodukter
• Danmark ökade med 310 miljoner kronor eller 4 procent, främst beroende på ökningar för spannmål, frukt och grönsaker, tobak och tobaksvaror, djurfoder och kaffe
• Finland minskade med 60 miljoner kronor eller 1 procent, främst beroende på minskningar för frukt och grönsaker, kaffe samt kött.

Mer information finns här

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell

Finsk godisnyhet för alla choklad- och lakritsälskare

Nu lanserar Cloetta det finska chokladvarumärket Tuplas senste nyhet i Sverige: Tupla Double Layer Liquorice.
Tupla

Svenska konsumenter drar åt olika håll

Fler svenskar är beredda att lägga mer pengar på mat, men skillnaderna är stora mellan olika konsumentgrupper, visar en ny rapport.
Skärmavbild 2024-05-22 kl. 08.44.48