Estrella visar klimatavtrycket på påsen

PUBLICERAD: 6 april 2021
UPPDATERAD: 21 februari

||

Nu får tre av Estrellas potatischipsprodukter sitt klimatavtryck direkt påsen. Estrella vill lyfta chipsens klimatresa och har därför tillsammans med CarbonCloud mätt klimatavtrycket hela vägen från jordbruk och råvaror till färdig chipspåse i butik.

Genom ett samarbete med CarbonCloud har Estrella kartlagt klimatavtrycket i hela produktionskedjan: Råvaror, produktion, kryddor, transporter och förpackningar. Mätningen visar till exempel att storsäljaren Estrellas Sourcream & Onion 275 gram har ett klimatavtryck på 0,65 kilo CO2e per färdig chipspåse.

”Genom att mäta våra produkters klimatavtryck får vi ännu bättre kunskap kring hur alla delar i produktkedjan påverkar klimatavtrycket. Under en begränsad period sätter vi chipsens klimatavtryck direkt på påsen för att göra det tillgängligt för konsumenter. På det sättet hoppas vi öka medvetenheten kring chipsens klimatresa och vad vi som företag kan göra för att minska avtrycket”, säger Josefin Hugosson, CSR & Trade Marketing Manager på Estrella.

CarbonCloud är ett Göteborgsbaserat företag sprunget ur forskning på Chalmers. De har byggt en onlineplatform, där livsmedelsproducenter själva kan arbeta med sina produkters klimatavtryck och med hjälp av CarbonClouds verktyg se hur olika delar av produktkedjan påverkar klimatet.

”Efterfrågan på klimatmärkning och transparens har ökat både hos livsmedelsproducenter och konsumenter. Det är imponerande att se arbetet som Estrella har lagt ner på att kartlägga chipsens klimatresa”, säger David Bryngelsson, CEO och Grundare på CarbonCloud.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Livsmedelsindustrins viktigaste frågor inför EU-valet

Livsmedelsföretagen har tagit fram ett valmanifest med branschens fem viktigaste frågor inför EU-valet den 9 juni.
Livsmedelsforetagen_EU-val_Valmanifest_Livsmedelsproduktion_2024

Lantmännen fortsätter investera i spannmålsexporten

Lantmännen har investerat cirka 100 miljoner kronor i hamnanläggningen för spannmålsexport på Djurön utanför Norrköping.
djurön

Ny databas visar vilka livsmedel som kommunerna köper

Jordbruksverket har samlat in statistik över kommunernas livsmedelsinköp i SILO-databasen.
elever_buffe_fotoMATtanken

Marine Stewardship Council har en ny Sverigechef

Den 1 april tog Carl Dahlman Olofsson över som Sverigechef för Marine Stewardship Council, MSC.
carl-dahlman