Odlad lax är rik på viktiga näringsämnen, som vitamin D, selen och omega-3, medan halterna av oönskade ämnen är låga. Det visar en ny rapport från RISE.
RISE har gjort en vetenskaplig sammanställning kring hälsoaspekter av odlad lax på uppdrag av Fiskbranschens Riksförbund. Syftet med rapporten är bland annat att ge en aktuell bild av forskningsläget kring nytta och eventuella hälsorisker med att äta odlad lax.
”Vår genomgång av forskningsläget visar att odlad lax har ett högt innehåll av flera näringsämnen som kopplas till positiva hälsoeffekter och som många svenskar äter mindre än rekommenderat av. Samtidigt kan vi konstatera att innehållet av oönskade ämnen i odlad lax, så som dioxiner, tungmetaller, antibiotika och pesticider ligger långt under respektive gränsvärde”, säger Elinor Hallström, forskare vid RISE och en av rapportens författare.
Det florerar en rad missuppfattningar om odlad lax, bland annat att den innehåller höga halter av oönskade ämnen. Användningen av antibiotika i norska laxodlingar är lägst bland all djurproduktion i Europa. Rapporten från RISE slår även fast att odlad lax innehåller mycket låga halter av tungmetaller samt att nivåerna för dioxiner och PCB ligger långt under gränsvärdena.
”Halterna av både oönskade ämnen och omega-3-fettsyror har minskat i takt med att andelen fiskmjöl och fiskolja i fodret sjunkit. Men innehållet av omega-3-fettsyror i odlad lax är fortfarande högt jämfört med i många andra livsmedel”, säger Elinor Hallström.