Strömmingen i Östersjön ska få ökat skydd

PUBLICERAD: 12 februari 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Sill (Clupea harengus) förekommer i alla hav runt Sverige. Sill, som fångas i Östersjön norr om Kalmar, kallas strömming. Leksillen samlas i stora stim vid kusternas grundvatten eller på bankar i havet. Foto: Tobias Dahlin / Azote.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill öka skyddet för sillen/strömmingen i Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken. Nu presenteras ett brett åtgärdspaket, som innehåller allt från att se över fredningsområden och trålgränser till att ta fram ny kunskap.

HaV konstaterar att det finns nedåtgående trender i bestånden av sill/strömming i centrala Östersjön. Det finns också en tydlig oro hos allmänheten, forskare och kustfiskare att det storskaliga fisket av sill/strömming i öppna havet lokalt utarmar bestånden, som leker och fiskas vid kusten.

”Ekosystemen i Östersjön är starkt påverkade. Men orsakerna till de nedåtgående trenderna för sill/strömming är inte entydiga, det saknas tillräckligt kunskapsunderlag. Det är något vi vill ändra på”, säger Fredrik Arrhenius, utredare vid HaV.

Totalt pågår och planeras åtta åtgärder, både inom förvaltning av fiskbestånden och inom kunskapsinhämtning. Några exempel:

• förstärkt skydd av rekryterings- och uppväxtområden

• översyn av trålgränser och trålfiskeområden

• ett utökat och samordnat kustnära provtagningsprogram

HaV ska också genomföra pilotprojekt för ekosystembaserad havsförvaltning. Stockholms skärgård och Bottenhavet är två av de planerade pilotområdena.

”Här ska vi undersöka strömmingens roll för ekosystemet, men även dess samhällsekonomiska, sociala och kulturella betydelse i de lokala kustsamhällena”, säger Fredrik Arrhenius.

Det internationella havsforskningsinstitutet (ICES), som ger vetenskapligt baserade fiskeråd till EU-kommissionen, bedömer att det finns risk för att det centrala sill/strömmingsbeståndet inte förvaltas hållbart. Lekbiomassan (den del av ett fiskbestånd som uppnått könsmognad och kan bidra till beståndets fortlevnad) ligger under det fastställda gränsvärdet och fisketrycket bedöms vara för högt. Rådet från ICES för 2021 var därför att minska fångstnivån i Östersjön med 36 procent.

”Tillsammans med de sänkta fiskekvoterna hoppas vi att vårt åtgärdspaket ska bidra till att sill/strömmingsbeståndet på sikt kommer att må bättre. Jag vill betona att det handlar om ett långsiktigt arbete. Det tar tid innan det ger effekt”, säger Fredrik Arrhenius.

”Det är också väldigt viktigt att vi fortsätter samarbetet med EU-länderna runt Östersjön, till exempel i det regionala samarbetsorganet Baltfish. Fisken bryr sig inte om nationsgränser och alla länder med Östersjökust har ett ansvar för att det ska finnas fisk kvar i havet i framtiden. Andra länder har rätt fiska i våra vatten. För att åtgärder ska få effekt måste även de reglera fisket vilket ställer höga krav på kunskapsunderlagen.”

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Vi träffade en blivande honungssommelier!

I den svenska paviljongen på Biofach 2023 mötte vi en blivande honungssommelier.
Honey

Senaste nytt

Fodertillskott till kor ska minska ostens klimatpåverkan

Volta Greentech, Gäsene Mejeri och Axfood har inlett ett samarbete för att minska klimatpåverkan från Garants hushållsost.
metanmätare

Tekniker för hållbar stadsodling testas i nytt projekt

IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH Food ska testa innovativa tekniker för stadsodling i samarbete med restaurang Urban Deli i Stockholm.
odling Urban Deli

Paul Svensson vinner det första Cajsa Warg-priset

Kocken och krögaren Paul Svensson vinner Cajsa Warg-priset och 100 000 kronor för sin kokbok Frukt & Bär A-Ö.
Cajsa-Priset-72ppi-087

Spendrups julöl lanseras med en smakguide

Spendrups lanserar årets vintersortiment tillsammans med en smakguide som ska göra det enkelt att hitta rätt julöl för varje tillfälle.
Namnlös