Överfiske gör att världen går miste om stora mängder sjömat

PUBLICERAD: 3 februari 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Ulf Berglund

Nya beräkningar från MSC, Marine Stewardship Council, visar att världen går miste om 16 miljoner ton fisk och skaldjur varje år på grund av överfiske. Det skulle räcka för att täcka årsbehovet hos 72 miljoner människor.

Under de senaste 30 åren har den globala konsumtionen av fisk och skaldjur mer än dubblerats. En tredjedel av världens fiskbestånd fiskas på ohållbara nivåer och situationen blir långsamt allt värre. Enligt MSC:s nya rapport MSC Insights 2021 skulle ytterligare 16 miljoner ton fisk och skaldjur kunna fångas varje år, om hela världen ställde om till ett hållbart fiske. Det skulle räcka för att täcka årsbehovet hos 72 miljoner människor.

”Med ett effektivt förvaltat fiske kan bestånden och ekosystemen återhämta sig, vilket i förlängningen leder till ökade mängder fisk. Om vi lyckas få bukt med överfisket så tjänar människor och natur på det. Men för att lyckas krävs det att världens länder visar vilja och förmåga att samarbeta, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

”Sverige behöver arbeta aktivt inom EU-institutionerna och med den egna förvaltningen för att flytta fram positionerna i hållbar riktning. Ett viktigt utvecklingsområde är att mer av den fisk som fångas blir mat till människor och inte till djurfoder.”

MSC:s pressmeddelande och rapporten MSC Insights 2021 kan laddas ner här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)