Kaffeavfall får nytt liv som 3D-printade möbler

PUBLICERAD: 21 januari 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Nu får Löfbergs kaffeproduktion fler och nya användningsområden. Ett samarbete med Sculptur har resulterat i världens första 3D-printade kaffebar gjord av återvunnet avfall.

Det dricks enorma mängder kaffe i Sverige varje dag och nu kan kaffeproduktionen få fler och nya användningsområden. Världens första 3D-printade kaffebar gjord av återvunnet avfall väcker stort intresse på en Ica-butik i Sälen.

”Det här är ett led i vår cirkulära omställning där målet är att generera noll avfall. Det handlar om att använda alla resurser i värdekedjan fullt ut för att minska påverkan på klimat och miljö, och för att lyckas med detta är vi beroende av samarbeten som det här”, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.

Sculptur är ett nystartat svenskt företag som har specialiserat sig på 3D-printning med återvunna material. Utvecklingsarbetet med den nya kaffebaren har pågått under ett drygt halvår och tillsammans med Löfbergs har Sculptur hittat en lösning där man använder restströmmar i kafferosteriets produktion, till exempel kaffebönans silverhinna och de stora big bags som mycket av råkaffet levereras i.

”Materialframställningen har varit den stora utmaningen, men nu har vi hittat en sammansättning som gör att vi kan printa produkter som sticker ut designmässigt och som inte behöver kosta mer än dagens lösningar. Det är två framgångsfaktorer för den här typen av hållbara produkter”, säger Glenn Mattsing, VD på Sculptur.

Den första 3D-printade kaffebaren gjord av återvunnet avfall levererades nyligen till Lilla Ica Lindvallen i Sälen.

Som ett led i den cirkulära omställningen har Löfbergs startat Circular Coffee Community, ett initiativ där Löfbergs bjuder in konsumenter, företag och andra för att tillsammans hitta lösningar som bidrar till en cirkulär kaffebransch med noll avfall.

”Idag betalar många för att bli av med sitt avfall, kan vi istället använda avfallet som råmaterial till nya produkter får det plötsligt ett värde vilket är en förutsättning och viktig drivkraft i den cirkulära ekonomin”, säger Anders Thorén.

Mer om Circular Coffee Community

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Vårens nyheter från Arla

Arla lanserar flera nyheter, bland annat en laktosfri mjölkdryck med extra protein och kalcium, Yoggi med körsbärssmak och proteinrika mellanmål.
Arla Protein

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell

Finsk godisnyhet för alla choklad- och lakritsälskare

Nu lanserar Cloetta det finska chokladvarumärket Tuplas senste nyhet i Sverige: Tupla Double Layer Liquorice.
Tupla