Så försöker svenskarna minska sitt klimatavtryck

PUBLICERAD: 11 december 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Nästan två av tre svenskar, 64 procent, tycker att klimatförändringarna är den miljöfråga som är mest akut i dag. För att bidra till ett minskat klimatavtryck i sin vardag är svenskarna mest villiga att källsortera, spara el hemma och gå och cykla mer – men bara 37 procent är beredda att minska på köttet. Det visar Orklas Hållbarhetsbarometer, som kartlägger svenskarnas syn på hållbart vardagsliv.

Det vanligaste svenskarna är beredda att göra för att minska sitt klimatavtryck är att källsortera – det är 67 procent beredda att göra. Andelen svenskar som källsorterar är dock ännu högre. Hela 79 procent av svenskarna uppger att de redan idag källsorterar i mycket eller ganska hög utsträckning.

Fyra av tio svenskar är villiga att konsumera mindre i allmänhet och nästan lika många är beredda att flyga mindre för att minska sitt klimatavtryck. Ännu färre, 37 procent, är villiga att äta mindre kött för att minska sitt klimatavtryck, en åtgärd som hamnar på sjunde plats i listan över vad svenska är villiga att göra för att minska sitt klimatavtryck i vardagen.

”Det är väldigt bra att så många svenskar är beredda att bidra i sin vardag för att minska sina klimatutsläpp. Samtidigt står det vi äter för en tredjedel av hushållens klimatavtryck, så att äta mer växtbaserat är det enklaste och mest effektiva sättet att minska sitt klimatavtryck, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på Orkla Sverige.

Frågan som ställts är:

Vilka personliga handlingar är du villig att vidta för att minska ditt eget klimatavtryck i vardagen? (Flerval möjligt)

  • Källsortera: 67 %
  • Spara energi i hemmet: 56 %
  • Gå eller cykla mer: 50 %
  • Köpa klimatvänliga produkter och tjänster: 48 %
  • Minska min konsumtion i allmänhet: 41 %
  • Flyga mindre: 39 %
  • Äta mindre kött: 37 %
  • Resa kommunalt oftare: 29 %
  • Köra en elbil: 23 %
  • Inte äga en bil: 17 %
  • Annat: 2 %
  • Ingenting: 4 %

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210