Mycorena är vinnare av Polarbröds Utstickarpris 2020

PUBLICERAD: 4 december 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Mycorena vinner Utstickarpriset 2020.

Årets Utstickare är startupen Mycorena, som har tagit fram en metod för att tillverka svampprotein av restprodukter från livsmedelsindustrin.

Resurseffektivitet och cirkularitet är temat för Polarbröds Utstickarpris 2020, som går till startupen Mycorena.

”Mycorena visar handlingskraft, hänsyn, nytänkande och uthållighet – värden som Polarbröd står för. De skapar på ett konkret sätt nytt värde av svinn och bidrar till ett mer hållbart, resurseffektivt och cirkulärt sätt att leva”, säger Karin Bodin, koncern-VD för Polarbröd.

Göteborgsbaserade Mycorena utvecklar svampproteinet Promyc genom en fermenteringsprocess som omvandlar substrat av lågt värde till näringsrikt protein. Mycorenas process är baserad på företagets unika svampart som växer i slutna tankar, där den producerar en biomassa rik på både protein och kostfibrer. Processen är snabb – redan efter 24 timmar utvinns ett bomullsliknande material som kan processas till en rad olika applikationer. Produkten har en neutral doft och smak och kan används som bas för diverse livsmedelsprodukter, som köttsubstitut eller proteinpulver. Mycorenas fermenteringsprocess kan göras helt cirkulär genom användning av restprodukter från livsmedelsindustrin som näringsämne till svampen. Därigenom bidrar processen till att livsviktiga näringsämnen bevaras i livsmedelskedjan.

Mycorena har haft verksamhet sedan 2018 och har idag tio anställda. 2019 lämnade bolaget labbet och startade sin produktion som pilotprojekt i partnerskap med flera globala bolag.

Juryns motivering
”För att värna planeten och mätta jordens växande befolkning behöver vi ställa om till en resurseffektivare matproduktion med mindre svinn. Dessutom måste vi genomföra ett skifte till mer hållbara proteiner. Årets vinnare är en nytänkare vars innovation hjälper oss med båda utmaningarna. Genom att kombinera fermentering och modern teknologi kan mat som annars skulle gå till spillo användas för att producera ett svampprotein som kan bli en del av en god och nyttig måltid. Årets vinnare utvecklar nya livsmedel på ett resurseffektivt och hållbart sätt, produkter som kan bidra till en bättre värld. 2020 års vinnare av Utstickarpriset är Mycorena.”

Juryn består av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Polarbrödsgruppens Karin Bodin samt Maja Frankel, generalsekreterare för Friends.

Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Med priset vill Polarbröd lyfta fram människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren belönas med värdet av 100 gram guld.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Grandiosa utmanar hämtpizzan med "hempizza"

Grandiosas nya koncept "Hela Sveriges hempizza" ska få fler att välja fryst pizza som äts nygräddad i hemmet.
GRAN 10 pack

Nu går det att panta chipspåsen och duschtvålen

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower.
olw bower

Matsmart erbjuder företag att prenumerera på snacks

Matsmart lanserar prenumerationstjänsten "Sveriges smartaste fika" i tre olika storlekar för arbetsplatser med olika antal anställda.
RIKSM�TETS �PPNANDE 2018

Danish Crown Sverige lanserar 50/50 Hybridfärs

Danish Crown Sverige ersätter hälften av nötköttet i sin nya hybridfärs med linser, palsternacka och morot.
hybridfärs