Extra potent form av D-vitamin upptäckt i äggula

PUBLICERAD: 24 november 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Ägg, som är en viktig källa till D-vitamin, har visat sig vara dubbelt så nyttiga mot vad man tidigare har trott. Foto: Svenska Ägg

Att ägg är en viktig källa till D-vitamin är väl känt. Nu har en extra potent form av D-vitamin upptäckts i äggets gula, vilket gör att Livsmedelsverket har höjt äggets D-vitaminvärde i livsmedelsdatabasen.

Nyligen höjde Livsmedelsverket äggets D-vitaminvärde i livsmedelsdatabasen till 3,700 mikrogram D-vitamin per 100 gram ägg. Enligt Livsmedelsverket beror höjningen av värdet på att man har upptäckt att äggulan innehåller ytterligare en form av D-vitamin, så kallad 25(OH)-vitamin D. Kunskapen om att denna form av vitaminet finns i livsmedel är ny och forskning visar att den varianten av vitaminet har fem gånger så hög aktivitet som vitamin D3, den form som anges för livsmedel och som används i vitamintillskott. Dagsbehovet av vitamin D ligger på 10-20 mikrogram.

”Det här innebär att ägg är dubbelt så nyttigt mot vad vi tidigare trott, säger Christer Rosén, näringsexpert på CHR Food & Health.

Mätningar visar att nästan 20 procent av den svenska befolkningen kan lida av D-vitaminbrist.

”Många som medvetet ser till att få i sig extra D-vitamin under höst och vinter använder kosttillskott. Men ägg är en naturligt rik källa till D-vitamin. Det är ett fantastiskt livsmedel som innehåller alla näringsämnen vår kropp behöver förutom C-vitamin. Ägg har både ett högt näringsvärde och dessutom ett lågt klimatavtryck”, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg.

D-vitamin bidrar till immunsystemets och musklernas normala funktion och är viktigt för starka tänder och skelett. Mycket forskning bedrivs nu för att undersöka om brist på D-vitamin är en potentiellt ökad riskfaktor för att bli svårt sjuk i covid-19, men något orsakssamband är ännu inte bevisat.

”Däremot visar studier att D-vitamin kan ha betydelse för mottagligheten av luftvägsinfektioner, och därmed kan en brist av vitaminet innebära en ökad riskfaktor, särskilt under mörkare årstider och för riskgrupper”, säger Christer Rosén.

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx