Årets skörd håller god kvalitet och havreskörden slog rekord

PUBLICERAD: 30 oktober 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Efter avslutat skördearbete summerar Lantmännen årets skörd och spannmålsmottagning, som har varit extremt intensiv. Skörden är medelstor och av god kvalitet, dessutom rapporteras den största havreskörden på över tio år.

”Årets skörd är nu bärgad och vi kan konstatera att den är normalstor. Det kommande årets behov av spannmål i Sverige är därmed säkrat, vilket är av stor vikt för både svensk livsmedelsförsörjning och för vår förmåga att exportera svensk spannmål till andra länder”, säger Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson.

Skörden 2020 ser alltså ut att storleksmässigt bli i linje med femårssnittet, men utmärker sig på flera sätt. Vädret under skörden var stabilt, vilket gjorde att skördeperioden blev ovanligt intensiv och resulterade i en spannmålsskörd av mycket god kvalitet. En varm och torr augusti månad gav spannmål med betydligt lägre genomsnittliga vattenhalter än normalt – under 14 procent, mot normalt 17 procent. Det är dessutom den största havreskörden på över tio år.

”De låga vattenhalterna i kombination med att merparten av tröskningen skedde utan regn, ledde till leveranser av frisk och sund vara. Spannmålen har höga proteinhalter, vilket ger goda bakningsegenskaper i kvarnvete och innebär bra kvalitet för övriga grödor. En mycket populär gröda just nu är havre, som det odlas allt mer av. Havreproduktionen har ökat med över tio procent jämfört med genomsnittet de senaste åren”, säger Per Gerhardsson, Lantmännens inköpschef för spannmål.

Den intensiva skörden ledde till ett mycket högt tempo vid Lantmännens 51 spannmålsmottagningar, som tog emot totalt 1,7 miljoner ton under skördeperioden 1 juli till 14 oktober.

”Det har varit ett hårt tryck från söder till norr. En bra spannmålsmottagning i hela landet är viktigt för svenska lantbrukare och utgör grunden för Sveriges förmåga till självförsörjning. Vi slog nya rekord vad gäller mottagningshastigheten i år – den högsta noteringen är på 465 000 ton, vilket motsvarar 12 000 lastbilar, under en vecka, säger Mikael Jeppsson.

Det gynnsamma vädret och den snabba skörden har även resulterat i att höstsådden blev stor i år, vilket är en bra grund för nästa års skörd.

”Nu tar vi de första stegen mot skörd 2021. Höstsådden ser ut att ha blivit den största på många år, vilket ger goda förutsättningar för en bra skörd nästa år”, säger Mikael Jeppsson.

Läs mer om årets skörd här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado