Hammars Bryggeri har bryggt julmust enligt samma recept sedan 1930-talet. Med den speciella utgåva av must som nu lanserats har man tagit god tid på sig. I samarbete med prisvinnande Bergslagens Destilleri har denna must lagrats hela fyra år på whiskyfat av svensk ek.
”Det här är en fullständigt unik julmust. Aldrig tidigare har det släppts en must som lagrats så länge på fat som tidigare lagrat svensk premiumwhisky. Detta är ett alltigenom svenskt, småskaligt dryckeshantverk och vi är otroligt glada att få lansera denna härliga dryck tillsammans med Bergslagens Destilleri”, säger Robert Henrysson, VD för Hammars Bryggeri.
Samarbetet med Bergslagens Destilleri sträcker sig tillbaks ända till 2016. Det var då destilleriet lade julmustkoncentratet på sitt svenska ekfat där man tidigare lagrat sin whisky. Utvecklingen av musten har kontrollerats kontinuerligt löpande och nu i oktober tappades den så på flaska enligt Hammars hemliga recept.
”Det är roligt att få sprida vårt dryckeshantverk på ett lite annorlunda sätt, kommenterar Patrik Axelsson FC på Bergslagens Destilleri. Vi tillverkar ju normalt prisvinnande whisky och gin”, så genom att använda våra fat på det här sättet når vi ut till en ännu bredare publik.
Denna 2016 års lagrade julmust släpps i begränsad upplaga i utvalda butiker och restauranger runtom i landet. Priset ligger en bra bit högre än vad konsumenten är van vid.
”Detta är en dryck som det lagts ner mycket tid och omsorg på att ta fram. Det är uppenbart i den komplexa doften och smaken, då skall det också reflekteras i priset”, avslutar Robert Henrysson.