Spanska klassiker i ny skepnad

PUBLICERAD: 7 oktober 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Fuet är en delikatesskorv från Katalonien i nordöstra Spanien som tål rumstemperatur. Nu kommer två nya, kryddiga varianter i samma kategori under varumärket Zeta: Zeta Svartpeppar och Zeta Paprika. Samtidigt lanseras Zeta Jamon Serrano – en klassisk, spansk, lufttorkad skinka med aningen torrare textur än Parmaskinkan då den torkas i högre temperatur. Även den klarar sig fint utanför kylskåp.

”Våra nya charkprodukter från Spanien som kan förvaras utan kyla ger helt nya ätmöjligheter. De passar alla tillfällen där kylmöjligheterna är begränsade men man ändå vill äta gott och festligt, som i båten, tältet eller husvagnen. De fungerar också bra i utflyktsryggsäcken, som snack efter träning, framför TVn, som mellanmål eller gott och enkelt tilltugg innan maten”, säger Pär Uggla, inköpsansvarig på Di Luca & Di Luca.

Fuet betyder piska på katalanska och är en lagrad, lufttorkad korv av fläskkött som ofta smaksätts med svartpeppar. Sedan tidigare finns en naturell och en rökt Fuet i Zetas sortiment. Nu utökas kategorin med två kryddiga varianter som rullas i krossad svartpeppar eller paprika efter torkning i tjugo dagar.

”Kryddhöljet är generöst och dekorativt utan att för den skull ta över smakmässigt. Serveras korvarna tillsammans bjuder de på ett härligt färgspel på charkbrickan med sin svarta och röda kryddkostym. I Spanien äter man ofta Fuet uppskivad som snack eller tapas, men många använder dem också i soppor och grytor eller som fyllning i olika maträtter”, berättar Pär Uggla.

Ytterligare en nyhet bland charkuterier som inte kräver kyla är Zeta Jamon Serrano (ambient). Serrano är en klassisk, spansk, lufttorkad skinka. Att den här varianten tål rumstemperatur beror på att den torkats i tio månader och har aningen högre salthalt än den kylda varianten.

”Smaken är nötig, fyllig och intensiv. Jag skulle äta den som buffémat eller linda den kring en kycklingfilé. Tänk på att när förpackningen väl är bruten bör både Fuet och Serrano förvaras i kylskåp om det nu skulle bli något över”, avslutar Pär Uggla.

Zeta Fuet Svartpeppar och Zeta Fuet Paprika, 150 g, kostar strax under 40 kronor och finns att köpa på Coop. Zeta Jamon Serrano (ambient), 290 g, finns att köpa på Ica och kostar cirka 80 kronor. I butikerna placeras produkterna oftast i närheten av övrigt charksortiment men inte i kyldisken.

Läs vidare

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Sommarkänsla året runt med Pomonader

Kiviks Musteri lanserar det nya konceptet Pomonad, en kolsyrad dryck baserad på svenska äpplen och andra svenska sommarsmaker.
Pomonader 16_9

Felix moderniserar hela kolonialhyllan

Felix lanserar nya såser och dressingar, recepten på flera befintliga produkter förbättras och hela sortimentet kommer i nya "drizzleflaskor".
Sallad_1200x750 2

Senaste nytt

Här är finalisterna till årets matbluff 2024

Fem finalister har utsetts till antipriset Årets matbluff 2024. Nu ska "vinnaren" röstas fram av svenska folket.
matbluff

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Carlsberg Sverige ny partner till Schweppes

Carlsberg Sverige har ingått ett partnerskap med Schweppes. Det innebär ett av de största tillskotten till Carlsberg Sveriges portfölj på över 15 år.
Unknown

Arvid Nordquists säkerställer fossilfria sjötransporter

Arvid Nordquist inför fossilfria sjötransporter i samarbete med logistikföretaget Scanlog.
Namnlös design (53)