Foodla tar in kapital efter lyckad lansering med Coop

PUBLICERAD: 23 september 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Foodlas grundare John Gabrielsson (mitten) och Rickard Brüel Gabrielsson (vänster), tillsammans med KfS hållbarhetsstrateg Axel Boëthius (höger).

Startupföretaget Foodlas lösning gör det möjligt för lokala livsmedelsproducenter att sälja sina produkter i redan etablerade e-handelskanaler. Nu investerar Konsumentföreningen Stockholm (KfS) i bolaget för att påskynda dess utveckling.

Foodlas vision är att skapa en digital infrastruktur som knyter ihop producenter, befintlig logistik och etablerade handelskanaler på ett både ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt. Producenterna lägger upp information om varorna och sig själva på Foodlas digitala plattform och gör dem därmed tillgängliga för försäljning online.

”Grundtanken när vi startade Foodla 2018 var att hitta en lösning på hur konsumenter enkelt kan handla från lokala producenter på en ofta spretig och omständlig marknad. Vi insåg snabbt att det inte är fler marknadskanaler som behövs, utan att på ett enkelt och ekonomiskt försvarbart sätt få in producenterna i stor skala i de kanaler kunderna redan använder. Med Foodla skapar vi den enklaste vägen för en producent att koppla på den etablerade handeln”, säger John Gabrielsson, en av Foodlas grundare.

Under våren 2020 startade Coop en gårdsbutik online med fokus på lokala producenter, där Foodlas digitala plattform har fungerat som en brygga mellan producenterna och Coop Online. Nu går Konsumentföreningen Stockholm (KfS) in som investerare i Foodla.

”Vi ser stor potential i plattformsekonomin som nu är på väg att transformera livsmedelsmarknaden, och där ligger Foodla i framkant. Det här är en utveckling KfS ska vara med på och där vi ser att Foodla skapar starka synergieffekter med Coop. Målsättningen är att vår investering i detta innovativa startup ska skapa stor nytta för våra medlemmar”, säger Lars Ericson, VD på KfS.

Foodla var ett av åtta startup-företag som under våren 2020 antogs till acceleratorn Bloomer.

”Det har varit särskilt roligt att följa och stötta Foodla, då de varit ett av åtta företag inom Bloomer, den accelerator som Coop drivit tillsammans med Norrsken Foundation och Sweden Food tech. Detta är ett tydligt tecken på att vi är på rätt väg”, säger Axel Boëthius, hållbarhetsstrateg på KfS.

Enligt Foodlas VD John Gabrielsson har KfS under det senaste året varit en starkt bidragande faktor till bolagets snabba utveckling.

”Vi har redan fått mycket draghjälp av KfS som har bevisat sig om och om igen vara en stark partner, och det känns därför väldigt kul att nu ha fått in dem på ägarsidan.”

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)