Det saknas utbildade mejeritekniker i Sverige och det är en av anledningarna till att Arla investerar i utbildning för sina anställda. Totalt handlar det om medarbetare från sex mejerier som under 1,5 år får lära sig modern mejeriproduktion.
Behovet av fler personer med mejeriteknisk kunskap är stort på Arlas mejerier. Dagens produktion kräver kunskap inom processteknik och framför allt inom mjölk och mejeri. För att fylla detta kompetensbehov har sex av Arlas tolv mejerier nominerat anställda som på betald arbetstid går den eftergymnasiala yrkeshögskoleutbildningen för att bli mejeritekniker.
”Mejeribranschen förändras hela tiden med ny och avancerad teknik och nya produkter. Utbildningen är jätteviktig för oss, både för att rekrytera redan utbildade personer till våra mejerier, men också för att utveckla våra befintliga medarbetare”, säger Maria Lund, Learning & Development på Arla.
Den statliga yrkesutbildningen, som drivs av Lernia i samarbete med branschen, är på 1,5 år och startade för tre veckor sedan. Studenterna utbildas i Götene samt på Kold College i Odense, Danmark, och anställda som nominerats av sitt mejeri på Arla får både lön och boende betalt. För Arla är det en investering i att höja kompetensnivån på mejerierna.
Efter genomförd utbildning har deltagarna en bred grund inom mejerikunskap och – beroende på engagemang, intresse och färdigheter – möjlighet att utvecklas inom många olika roller inom Arla.
Läs mer om Mejeriteknikerprogrammet här: