Jordbruksverket har tagit fram en strategi för en hållbar hantering av vatten i jordbruket. Uppdraget är en del av regeringens handlingsplan för att nå livsmedelsstrategins mål om en konkurrenskraftig och hållbar svensk livsmedelsproduktion.
Jordbrukaren behöver både hantera situationer med för mycket vatten och för lite vatten, inte sällan på samma fält och under samma odlingssäsong. De olika utmaningarna kan därför inte hanteras var för sig utan måste hanteras i ett sammanhang.
”Jordbruket har inget eget vatten. Vattnet är en gemensam resurs som ska räcka till behoven i alla sektorer, utan att ekosystemet äventyras. Jordbrukets hantering av vatten avgörs av konsumentens efterfrågan, jordbrukarens beslut om val av gröda, tidpunkten för sådd och investeringar i täckdikning och bevattning”, säger Tomas Johansson, utredare inom vattenhushållning.
”Samhället kan stödja med regelverk, kunskapsförsörjning och andra styrmedel. För att uppnå en hållbar hantering av vatten i jordbruket behöver myndigheter, andra offentliga institutioner och lantbruksföretagen samverka. En förutsättning är att vi förstår varandras mål, roller och drivkrafter. Tillsammans kan vi bidra till en hållbar vattenhantering i Sverige så att vattnet räcker till för alla.”
Jordbruksverkets strategi omfattar arbetet med underhåll och anpassning av diken, investeringar i täckdikning, bevattning i områden med risk för torka, ökad anläggning av våtmarker och småvatten i landskapet samt hållbar vattenförsörjning för animalieproduktionen. Strategin uttrycker också Jordbruksverkets hållning i vattenhanteringsfrågor.
För att hålla över tid är strategin utformad som ett ramverk.
”Den ska hjälpa oss att navigera när omvärlden förändras och kunskapen växer så att vi på ett bättre sätt kan bidra till arbetet med en hållbar vattenhantering i jordbruket”, säger Tomas Johansson.