Ny app för att skanna och betala matkassen med mobilen

PUBLICERAD: 8 juni 2020
UPPDATERAD: 21 februari

EasyShop är en självskanningslösning från svenska Datema. Foto: Urban Andersson

Det svenska it-företaget Datema AB har skapat applikationen EasyShop, en ny självskanningslösning som vänder sig till detalj- och dagligvaruhandeln.

Coop Norge var först med att introducera EasyShop för sina kunder och har använt mobilappen i 32 butiker sedan början på året. Nu rullas självskanningslösningen ut till fler av kedjans totalt 1 200 butiker.

Flera dagligvarukedjor i Norge, Finland, Ryssland, Tyskland, Holland, England, Irland, Italien, Danmark och Baltikum har också vänt sig till det svenska it-företaget och visat intresse för självskanningslösningen, uppger Datemas marknadschef Jan Herrström. Han berättar att det nu är dags att introducera tjänsten i Sverige.

”Flera av de större svenska dagligvarukedjorna har visat intresse och vill testa och lansera den här typen av självskanningslösning, och det redan under 2020.”

Förutom att skanna och betala, är det även möjligt att lägga in sin shoppinglista, få kunderbjudanden, läsa fördjupad information om en specifik vara och hitta var i butiken en specifik vara finns genom en smart kartfunktion. Applikationen är direkt kopplad till kassalösningen för exakt och dynamisk prissättning. För personalen finns flera back end-lösningar förberedda i applikationen, exempelvis inventering.

”För dagligvarubranschen innebär det här stora ekonomiska besparingar och att medarbetare kan flyttas från ett monotont kassaarbete till att istället hjälpa kunderna med exempelvis mattips, förstärka delikatessdisken eller snabbare fylla på i butikshyllorna och på så sätt öka kundupplevelsen. Självskanningslösningen fungerar även inom andra delar av detaljhandeln”, säger Jan Herrström.

Han lyfter även fram fördelen med EasyShop i coronatider. I och med att kunderna inte bara slipper kassaköer, utan också nära kontakt med både konsumenter och butikspersonal, minskar risken för smittspridning.

 

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado