7 av 8 matförpackningar är svåra att öppna visar test

PUBLICERAD: 4 juni 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Undersökningen visade att sju av åtta förpackningar underkändes av brukarpanelen. Endast SIA-glassen klarade testet med minsta möjliga marginal.

Sju av åtta vanliga matförpackningar underkändes, när Reumatikerförbundets brukarpanel testade hur lätta de är att öppna och använda.

På en sexgradig skala svarade panelen på hur förpackningarna fungerade, när det gäller grundläggande moment, som att man ska kunna öppna, hålla, hälla ur, tömma, återförsluta och sopsortera dem. Endast SIA-glassen klarade testet med minsta möjliga marginal. Att bryta förseglingen låg på gränsen för att bli godkänd, konstaterade brukarpanelen i sin rapport

”Vi såg att små designförändringar i befintliga förpackningar skulle göra stor skillnad för oss som köper produkterna. Förseglingar finns för att konsumenten ska vara säker på att förpackningen är oanvänd. Det finns ingen anledning varför den ska vara onödigt svåröppnad”, säger Lotta Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet.

Fler än 1,5 miljoner människor i Sverige har nedsatt handfunktion. Nästan var femte person har problem med att öppna förpackningar och komma åt innehållet. Många kämpar med att öppna förpackningar som innehåller viktiga basvaror i de flesta hem.

”Produkter som utvecklas med hänsyn till nedsatt handfunktion gynnar alla konsumenter. För företagen är det en allt viktigare konkurrensfaktor”, säger Lotta Håkansson.

När Reumatikerförbundet började med sina tester 2003 utsågs äggkartongen till bästa förpackning och glasburk med vakuum och plåtlock till sämsta. Sedan dess har en metod för att bedöma om förpackningar är lättöppnade utvecklats i samarbete med myndigheter, branschorganisationer, företag, industridesigners och professor Lena Lorentzen. Reumatikerförbundet samarbetar med Sweden for All som använder Design för Alla-testet för att utvärdera produkters hanterbarhet. Företag som använder metoden och uppnår kraven kan i sin marknadsföring använda sig av begreppet Godkänd av Reumatikerförbundet.

De förpackningar som har testats av Reumatikerförbundet ingår i PRO:s priskollsundersökning:

Falksalt plastburk, 600 gram
Ekströms blåbärssoppa, 1 liter
Knäckebröd Falu Råg-Rut Wasabröd, 235 gram
SIA glass, 0,5 liter
Jozo salt, plastburk, 600 gram
Gevalia bryggkaffe, 450 gram
Felix Ketchup, 1 kg
Oboy chokladdryck, 450 gram (sedan undersökningen genomfördes har förpackningen fått en ny design).

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1