7 av 8 matförpackningar är svåra att öppna visar test

PUBLICERAD: 4 juni 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Undersökningen visade att sju av åtta förpackningar underkändes av brukarpanelen. Endast SIA-glassen klarade testet med minsta möjliga marginal.

Sju av åtta vanliga matförpackningar underkändes, när Reumatikerförbundets brukarpanel testade hur lätta de är att öppna och använda.

På en sexgradig skala svarade panelen på hur förpackningarna fungerade, när det gäller grundläggande moment, som att man ska kunna öppna, hålla, hälla ur, tömma, återförsluta och sopsortera dem. Endast SIA-glassen klarade testet med minsta möjliga marginal. Att bryta förseglingen låg på gränsen för att bli godkänd, konstaterade brukarpanelen i sin rapport

”Vi såg att små designförändringar i befintliga förpackningar skulle göra stor skillnad för oss som köper produkterna. Förseglingar finns för att konsumenten ska vara säker på att förpackningen är oanvänd. Det finns ingen anledning varför den ska vara onödigt svåröppnad”, säger Lotta Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet.

Fler än 1,5 miljoner människor i Sverige har nedsatt handfunktion. Nästan var femte person har problem med att öppna förpackningar och komma åt innehållet. Många kämpar med att öppna förpackningar som innehåller viktiga basvaror i de flesta hem.

”Produkter som utvecklas med hänsyn till nedsatt handfunktion gynnar alla konsumenter. För företagen är det en allt viktigare konkurrensfaktor”, säger Lotta Håkansson.

När Reumatikerförbundet började med sina tester 2003 utsågs äggkartongen till bästa förpackning och glasburk med vakuum och plåtlock till sämsta. Sedan dess har en metod för att bedöma om förpackningar är lättöppnade utvecklats i samarbete med myndigheter, branschorganisationer, företag, industridesigners och professor Lena Lorentzen. Reumatikerförbundet samarbetar med Sweden for All som använder Design för Alla-testet för att utvärdera produkters hanterbarhet. Företag som använder metoden och uppnår kraven kan i sin marknadsföring använda sig av begreppet Godkänd av Reumatikerförbundet.

De förpackningar som har testats av Reumatikerförbundet ingår i PRO:s priskollsundersökning:

Falksalt plastburk, 600 gram
Ekströms blåbärssoppa, 1 liter
Knäckebröd Falu Råg-Rut Wasabröd, 235 gram
SIA glass, 0,5 liter
Jozo salt, plastburk, 600 gram
Gevalia bryggkaffe, 450 gram
Felix Ketchup, 1 kg
Oboy chokladdryck, 450 gram (sedan undersökningen genomfördes har förpackningen fått en ny design).

Läs vidare

Packnews nr 5 - gratisläsning om Scanpack

Packnews nr 5 är en annorlunda utgåva ur flera aspekter. Tidningen finns bara i digitalt format, kan läsas kostnadsfritt och handlar enbart om Scanpack 2024.
Packnews-5_24-mailchimp-header

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Senaste nytt

Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar framtidens livsmedelssystem med 10 miljoner kronor.
annelie

GB:s glassnyheter: Klassiker med ny twist

GB:s säsongsnyheter innehåller bl a nya varianter av Magnum och Daimstrut samt en återlansering av klassikern Cornetto.
GB_Daim_Strawberry_825ml_v1

Norrmejerier lanserar produkter i hela Sverige

Norrmejerier gör flera av sina produkter tillgängliga i hela Sverige, till en början blir det ett utvalt sortiment av fil, yoghurt och ost.
NM_Rikslansering_2-serie_mockup

Lithells lanserar ätfärdig Kycklingfärs med linser

Lithells ätfärdiga Kycklingfärs med linser består av 50 procent kycklingfärs och 25 procent gröna linser.
Lithells_OOH_T1_04_57322_5050Färsbiffar_m_Rotsaksrattatouille_PrivatSektor