Regionala utvecklingsnämnden (RUN) satsar 2,7 miljoner kronor på den skånska livsmedelssektorn. Satsningen kommer att pågå under sammanlagt tre år och ska stärka kompetensförsörjningsarbetet med den regionala livsmedelsstrategin.
”Livsmedelsindustrin i Sverige är kanske den mest sårbara, det såg vi under torkan 2018 och vi ser liknande effekter idag på grund av coronapandemin. Det finns en rad problem inom branschen som måste lösas, om vi ska kunna konkurrera med andra länder. Ett av dem är kompetensförsörjning. Därför tillskjuter vi nu extra medel från regionala utvecklingsnämnden så att svensk, och skånsk livsmedelsindustri kan stå stark”, säger Anna Jähnke (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Sverige har en relativt låg grad av självförsörjning på livsmedel, ca 50 procent och är endast självförsörjande på tre livsmedel; morot, socker och spannmål. Skånes tillverkningsindustri är klassad som en av tre branscher som i nuvarande skede är mest utsatta på grund av Corona-krisen, och här ingår stora delar av livsmedelsindustrin, framöver väntas klimatet stå för stora utmaningar inom livsmedelsindustrin.
”Livsmedelssatsningen kommer inte enbart förstärka kompetensen på området utan även främja grön omställning och innovation. Skåne har världsledande forskning och utbildning inom livsmedel och förädlingsindustri. När vi nu satsar på att utveckla morgondagens kompetenser, ställer vi även om till en miljömässigt hållbar livsmedelsproduktion som kan möta framtidens utmaningar, säger Louise Eklund (L), första vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Åtgärdspaket genomförs i flera faser, där Region Skåne via befintliga plattformar som, Livsmedelsakademin, kompetensråden, Krinova, KompetensCentrum Företagsledning (vid SLU), Partnerskap Alnarp, KoSS, FIRS, de olika klusterna och Teknikcollege, ökar kunskapen och engagemanget om livsmedelsbranschens bredd och behov.