Kavlingsmaskin med nytänkande avtäcktes på Smak i Norge

PUBLICERAD: 23 mars 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Guldglitter över den nya kavlingslinjen.|JosefFiltvedt strax är grundare av Dynatec.|Detaljstudie av kavlingslinjen.|Orbitrollern knådar både på längden och tvären.|Maskinen heter Åge, efter Åge Kristiansen, långvarig medarbetare som nyligen gick bort.

”Vi ska nu avtäcka en maskin som vi egentligen har jobbat med i trettioåtta år”. Det sa företaget Dynatecs grundare Josef Filtvedt när man invigde sin nya kavlingsmaskin på matmässan Smak i Lilleström, Norge, nyligen.

”Det är summan av allt vi lärt oss sedan vår start som vi har här framför oss. Vi har tagit till oss kunskap från kött- och fiskindustrin och överfört det till bageribranschen. Vi har här en maskin som är renare, har få dolda ytor och är lättare att rengöra och serva och som därmed genererar lägre kostnader”.

Traditionella kavlingslinjer har utvecklats sedan 1970-talet och är ganska lika varandra. De är byggda med moduler och med transportörer mellan dessa. De är tämligen inbyggda och deras motorer avger värme som lägger grund för tillväxt av mögel och bakterier.

”Vår design har en konstruktion som reducerar rengöringsbehovet väsentligt och samtidigt förenklar den rengöring som krävs. Den är helt öppen, inga slutna hålrum finns. Motorerna är öppet monterade direkt på axlarna och kablarna ligger helt öppet i kabelkanaler som är monterade utanpå ramen. Det är också mycket enkelt att byta valsverken”, berättar Rune Holter på Dynatec.

Kavlingsmaskinen kan fås med eller utan den så kallade Orbitrollern, en modul som kavlar brödet enligt en patenterad princip. Kavlingen statar som en tvärkavling för att sedan övergå till att kavla längs med ut mot kanten på degmassan. Den kan kavla ner degen från 20 – 25 millimeter till 3 – 5 millimeter i ett steg vid skonsam kavling till smala band som överlappar varandra.

Maskinen kan användas till all deg, men typiska exempel är de för bröd, tortilla, flatbröd med mera.

Lite annorlunda är att den heter Åge. Det är en hyllning till en av Dynatecs anställda, Åge Kristiansen, som var med i alla år i företaget och även med i den här utvecklingen.

”Tyvärr gick Åge bort för inte så länge sedan och hann därmed inte uppleva lanseringen. Utan honom hade vi inte varit så bra på det här.  Vi tycket det kändes naturligt att hylla honom genom att döpa maskinen till Åge”, säger Rune Holter.

Redan före avtäckningen på Smak har Dynatec sålt ett antal av denna maskin till norsk brödindustri.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd