Ny handbok ska minska matsvinnet i offentlig sektor

PUBLICERAD: 11 mars 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Livsmedelsverket har tagit fram en handbok som ska minska matsvinnet inom skolan, förskolan, vården och omsorgen. Handboken bygger på praktiska erfarenheter hos kommuner som har lyckats.

”Vi vill stötta verksamheterna inom skola, vård och omsorg i deras arbete för att minska det resursslöseri som matsvinn innebär. Här har både kökspersonalen och vård-, omsorgs- och pedagogisk personal viktiga roller. I handboken visar vi vad de konkret kan göra för att minska svinnet”, säger Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets matsvinnsarbete.

Handboken bygger på den så kallade Göteborgsmodellen för mindre matsvinn. I Göteborg har man lyckats minska sitt svinn avsevärt genom att arbeta medvetet och systematiskt.

”Vi är glada över att Göteborgs stad har velat dela med sig av sitt framgångsrika arbete. På det här sättet kan vi se till att fler får tillgång till ett vinnande koncept”, säger Karin Fritz.

I Livsmedelsverkets version har nya avsnitt lagts till, bland annat om tallrikssvinn, konsumtionsmätning (andel mat som äts upp) och Livsmedelsverkets nationella mätmetod för matsvinn.

”Att mäta är A och O i allt matsvinnsarbete. Det som inte mäts, syns inte. Att mäta matsvinnet gör det lättare att få syn på var och varför det uppstår – och att göra något åt det”, säger Karin Fritz.

Livsmedelsverkets egen kartläggning visar att så kallat serveringssvinn, det vill säga mat som inte ens har nått gästernas tallrikar, står för den största delen av matsvinnet i förskolan, skolan och på äldreboenden. Detta svinn kan minskas genom förebyggande arbete, till exempel flexibla menyer som lämnar utrymme för förändringar, rutiner för rapportering av antalet matgäster och en plan för att ta vara på rester.

Handbok för minskat matsvinn

 

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx