Fazer lanserar Havreris under varumärket Frebaco – ett svenskt alternativ till vitt ris med bara en sjättedel så stor klimatpåverkan som ris från Thailand.
Havren som används i Frebacos Havreris odlas på Västgötaslätten inom en radie på högst tio mil från Fazers kvarn i Lidköping. Havreriset består av hela havrekärnor som ångbehandlas och poleras för att nå den korta koktiden på 13 minuter. Processen är skonsam och gör att havrekärnans näringsinnehåll behålls.
Enligt RISE klimatdatabas för livsmedel har Havreris bara en sjättedel så stor klimatpåverkan som ris från Thailand. Det innehåller även 67 procent mer protein, 7,5 gånger mer kostfibrer, fleromättade fettsyror samt 26 procent mindre kolhydrater än importerat vitt ris. Smaken beskrivs som mild med fyllig karaktär och färgen och texturen liknas vid råris.
Havreriset kan ersätta vanligt vitt ris eller matris och har ett brett användningsområde i allt från varma och kalla sallader, risotto och vegetariska biffar, till risgrynsgröt och bakverk.
”Just nu investerar vi 160 miljoner kronor i att fördubbla havrekapaciteten i Lidköping. Vi är stolta över att lansera Havreris, som är en helt ny innovativ produkt och ett viktigt steg i Fazers satsning på växtbaserad mat”, säger Mats Liedholm, VD, Fazer Sverige.
Fazer lanserar även havrenyheten Havrefralla, ett nyckelhålsmärkt portionsbröd med hälften fullkornshavre.
”Vi på Fazer märker tydligt i brödhyllan att allt fler, även barnfamiljer, vill unna sig att äta gott samtidigt som man vill leva hälsosamt. Det gillar vi och för att underlätta har våra bagare tagit fram en helt ny serie med nyttiga, saftiga havrebröd, som gör det enklare att njuta på ett sunt sätt, säger Camilla Fjällberg, Head of Brand & Portfolio, Fazer Bageri.