Fazer utökar havresatsningen med ”ris” och fralla

PUBLICERAD: 18 februari 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Sushi på svenska med Frebacos nya Havreris.

Fazer lanserar Havreris under varumärket Frebaco – ett svenskt alternativ till vitt ris med bara en sjättedel så stor klimatpåverkan som ris från Thailand.

Havren som används i Frebacos Havreris odlas på Västgötaslätten inom en radie på högst tio mil från Fazers kvarn i Lidköping. Havreriset består av hela havrekärnor som ångbehandlas och poleras för att nå den korta koktiden på 13 minuter. Processen är skonsam och gör att havrekärnans näringsinnehåll behålls.

Enligt RISE klimatdatabas för livsmedel har Havreris bara en sjättedel så stor klimatpåverkan som ris från Thailand. Det innehåller även 67 procent mer protein, 7,5 gånger mer kostfibrer, fleromättade fettsyror samt 26 procent mindre kolhydrater än importerat vitt ris. Smaken beskrivs som mild med fyllig karaktär och färgen och texturen liknas vid råris.

Havreriset kan ersätta vanligt vitt ris eller matris och har ett brett användningsområde i allt från varma och kalla sallader, risotto och vegetariska biffar, till risgrynsgröt och bakverk.

”Just nu investerar vi 160 miljoner kronor i att fördubbla havrekapaciteten i Lidköping. Vi är stolta över att lansera Havreris, som är en helt ny innovativ produkt och ett viktigt steg i Fazers satsning på växtbaserad mat”, säger Mats Liedholm, VD, Fazer Sverige.

Fazer lanserar även havrenyheten Havrefralla, ett nyckelhålsmärkt portionsbröd med hälften fullkornshavre.

”Vi på Fazer märker tydligt i brödhyllan att allt fler, även barnfamiljer, vill unna sig att äta gott samtidigt som man vill leva hälsosamt. Det gillar vi och för att underlätta har våra bagare tagit fram en helt ny serie med nyttiga, saftiga havrebröd, som gör det enklare att njuta på ett sunt sätt, säger Camilla Fjällberg, Head of Brand & Portfolio, Fazer Bageri.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206