Skånemejeriers ekomjölk får koldioxidneutral förpackning

PUBLICERAD: 12 februari 2020
UPPDATERAD: 21 februari

De nya bruna kartongförpackningarna från Elopak kommer att bära symbolen ”certifierad carbon neutral”, vilket garanterar att förpackningen är koldioxidneutral.

Skånemejeriers ekosortiment Hjordnära får nya koldioxidneutrala förpackningar i brunt och en helt ny design. Först ut blir mjölken, sedan följer resten av sortimentet.

Tillverkningen av de nya bruna kartongförpackningarna skapar mindre koldioxid, framförallt för att produktionen kräver mindre kemikalier, men också för att förpackningarna väger mindre. I jämförelse med Hjordnäras förpackningar från år 2016 är minskningen 40 procent. De utsläpp som inte går att undvika klimatkompenseras genom att Skånemejerier stödjer två miljöfrämjande projekt i samarbete med förpackningsleverantören.

”Hjordnära är vårt ekologiska sortiment med goda och naturliga produkter. Det är viktigt för oss att hela produkten är bra för miljön och att förpackningen är så naturlig som möjligt”, säger Cecilia Lindwall, som är marknadschef på Skånemejerier.

Hjordnäras nya bruna kartongförpackningar kommer att bära symbolen ”certifierad carbon neutral”, vilket garanterar att förpackningen är koldioxidneutral. De är en del i Skånemejeriers resa mot målet att ha 100 procent återvinningsbara förpackningar till år 2022 och 100 procent förnyelsebara förpackningar till år 2030.

Hela Hjordnäras sortiment kommer under året dessutom att få ny design. Först mjölken, därefter följer fil, yoghurt och matlagningsprodukter. Den nya designen harmonierar med de bruna förpackningarna och ska ge en genomgående känsla av ekologi.

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206