Den globala försäljningen av Fairtrade-märkta produkter fortsatte att öka under 2018 och nådde 9,8 miljarder euro, visar siffror från Fairtrade International, vilket motsvarar över 100 miljarder svenska kronor.
Fairtrade fortsatte att växa bland både företag och odlare. Cirka100 000 fler odlare valde att Fairtrade-certifiera sig under 2018, något som välkomnas av Fairtrade Sveriges VD Cecilia Ceder.
”Det är glädjande att intresset för hållbarhet är starkt. Vårt mål är en världshandel där alla människor kan leva på sin inkomst och få sina mänskliga rättigheter respekterade. Ju fler som väljer Fairtrade, desto närmare kommer vi den verkligheten”, säger Cecilia Ceder.
Fairtrade-certifierad bomull var den råvara som ökade allra mest under året – med 27 procent. Fairtrade-märkta kakaoprodukter ökade med över 20 procent, bland annat tack vare Fairtrades ingrediensprogram, som möjliggör för företag att i större utsträckning använda Fairtrade-certifierad kakao i sammansatta produkter, som glass, godis och bakverk.
Inom vissa kategorier, som kaffe, har dock ökningen av Fairtrade stabiliserats. Samtidigt sjönk världsmarknadspriset på kaffe till det lägsta på tolv år – och fortsatte att sjunka även in i 2019. Fairtrades minimipris på kaffe är just nu dubbelt så högt som världsmarknadspriset.
”Här har vi alltså en produkt där vi ser vilken enorm skillnad Fairtrade gör för odlarna. Men för att kunna fortsätta göra det behöver volymerna öka. Därför är det viktigt att svenska konsumenter fortsätter att välja Fairtrade-märkt kaffe”, säger Cecilia Ceder.
Idag är var nionde kopp kaffe som säljs i Sverige Fairtrade-märkt.
Fairtrade-märka produkter säljs i dag i 158 länder och det finns över 35 000 produkter att välja mellan. Försäljningssiffrorna för 2019 är ännu inte kända.