Italienskt är favoriten när svenskarna lagar utländsk mat

PUBLICERAD: 31 oktober 2019
UPPDATERAD: 21 februari


I en ny undersökning om svenskarnas inställning till utländsk mat uppger sex av tio att de vill lära sig laga mat från andra länder. Samtidigt verkar det vara specifikt Italien som kan utmana den svenska husmanskosten – nästan hälften av alla svenskar tycker att Italien har den godaste maten och en majoritet lagar ofta mat från landet själva.

”Undersökningen bekräftar något som City Gross har sett, konsumenter gillar mat från alla världens hörn men vill inte nödvändigtvis lämna Sverige för att göra en matresa. Det ställer så klart nya krav på landets matkedjor att ha ett brett utbud och erbjuda spännande alternativ till traditionella råvaror och produkter”, säger Sara Ekman, som är matkreatör på City Gross.

I en Sifo-undersökning på uppdrag av City Gross gavs deltagarna möjlighet att utse upp till tre länder, som de anser har godast mat. På första plats kom Sverige (52%), tätt följt av Italien (48%) och därefter Thailand. 23 procent har angett att Grekland har godast mat.

”Undersökningen visar även att 61 procent ofta lagar mat från Italien. Många tycker alltså om maten och lagar den gärna själv. Därför har vi själva satsat på ett eget premiummärke med bland annat produkter från italienska producenter för att möta efterfrågan”, säger Cecilia Nilsson, ansvarig för Bergendahls Foods egna märkesvaror.

8 av 10 tycker att den goda smaken är det som utmärker maten från deras favoritmatland, men det är också viktigt att maten är fräsch (41%). Kvinnor lägger större vikt vid att maten från deras favoritmatland är sund (29%) än män (22%).

 

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx