Hällestadsvamp, som är Sveriges största ekologiska svampodlare, tar upp kampen mot den importerade matsvampen.
Företaget startade för 30 år sedan av Hans och Kristina Persson, som började odla svamp hemma på gården i skånska Torna-Hällestad. De senaste åren har företaget drivits av sönerna Mathias och David Persson. Nu storsatsar företaget med en ny organisation genom att tillsätta en extern VD och en styrelse med den bredd och djup av kompetenser som krävs för en kraftig expansion.
”Syftet med den här satsningen är att kraftigt öka omsättningen genom att öka produktionen av olika typer av matsvamp och förädlade produkter. Vi importerar majoriteten av all odlad svamp till Sverige idag trots att vi har förutsättningar att vara helt självförsörjande. Det vill vi ändra på”, säger Mathias Persson som kliver av som VD men stannar i bolaget som marknads- och utvecklingschef.
Verksamheterna kommer att samordnas i ett bolag, där inarbetade varumärken som Hällestad, Solbacka Champinjoner och Svill, kommer att finnas kvar. Helt nybyggda odlingslokaler skapar förutsättning för tillväxt och utgör Sveriges modernaste produktionsanläggning.
”Vi har redan inlett samarbeten med flera av nordens största livsmedelsbolag med syfte att gemensamt driva utvecklingsprojekt mot den typ av nya, växtbaserade livsmedel som konsumenterna efterfrågar allt mer. Den nya organisationen frigör resurser att ytterligare utveckla den typen av samarbeten med våra kunder och andra partners”, säger Mathias Persson.
Som ny VD tillträder Torbjörn Malder, som har lång erfarenhet av ledarskap och affärsutveckling.
”Framtidens mat kommer till en allt större andel att utgöras av växtbaseradeoch lokalproducerade råvaror. Jag ser därför en enorm potential för oss att växa och utvecklas både inom Food Service och mot konsument, säger Torbjörn Malder.
Bolagets nya styrelse utgörs av Per-Anders Hjort, Michal Wieloch, Kajsa Modig Johansson och Anders Dellson.