Hällestadsvamp tar upp kampen mot den importerade svampen

PUBLICERAD: 28 oktober 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Grå ostronskivling är vanligast men på Hällestad odlas även gul ostronskivling och röd ostronskivling.

Hällestadsvamp, som är Sveriges största ekologiska svampodlare, tar upp kampen mot den importerade matsvampen.

Företaget startade för 30 år sedan av Hans och Kristina Persson, som började odla svamp hemma på gården i skånska Torna-Hällestad. De senaste åren har företaget drivits av sönerna Mathias och David Persson. Nu storsatsar företaget med en ny organisation genom att tillsätta en extern VD och en styrelse med den bredd och djup av kompetenser som krävs för en kraftig expansion.

”Syftet med den här satsningen är att kraftigt öka omsättningen genom att öka produktionen av olika typer av matsvamp och förädlade produkter. Vi importerar majoriteten av all odlad svamp till Sverige idag trots att vi har förutsättningar att vara helt självförsörjande. Det vill vi ändra på”, säger Mathias Persson som kliver av som VD men stannar i bolaget som marknads- och utvecklingschef.

Verksamheterna kommer att samordnas i ett bolag, där inarbetade varumärken som Hällestad, Solbacka Champinjoner och Svill, kommer att finnas kvar. Helt nybyggda odlingslokaler skapar förutsättning för tillväxt och utgör Sveriges modernaste produktionsanläggning.

”Vi har redan inlett samarbeten med flera av nordens största livsmedelsbolag med syfte att gemensamt driva utvecklingsprojekt mot den typ av nya, växtbaserade livsmedel som konsumenterna efterfrågar allt mer. Den nya organisationen frigör resurser att ytterligare utveckla den typen av samarbeten med våra kunder och andra partners, säger Mathias Persson.

Som ny VD tillträder Torbjörn Malder, som har lång erfarenhet av ledarskap och affärsutveckling.

”Framtidens mat kommer till en allt större andel att utgöras av växtbaseradeoch lokalproducerade råvaror. Jag ser därför en enorm potential för oss att växa och utvecklas både inom Food Service och mot konsument, säger Torbjörn Malder.

Bolagets nya styrelse utgörs av Per-Anders Hjort, Michal Wieloch, Kajsa Modig Johansson och Anders Dellson.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1