Algprojekt tar hem WIN WIN Youth Award

PUBLICERAD: 24 oktober 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Årets vinnare av WIN WIN Youth Award: Mina Shabbaki, Nina Lam och Görkem Ölmez.

”Alger – lösningen på framtidens livsmedelsförsörjning?” är det vinnande bidraget i årets WIN WIN Youth Award, som har temat hållbar mat.

Projektidén bakom det vinnande bidraget syftar till att med hjälp av småskalig produktion i närmiljön tillgängliggöra och öka konsumtionen av alger.

”Vi är otroligt glada och stolta över vår insats och det har varit en ära att få kamma hem priset till vår skola igen. Vi hoppas verkligen att budskapet att välja alger som mat över kött kan spridas genom denna extremt viktiga tävling. Vi tror på hållbarhet och det borde vi alla göra, säger vinnarna Mina Shabbaki, Görkem Ölmez och Nina Lam från Lindholmens Tekniska Gymnasium, som tar emot priset på GöteborgsOperan 31 oktober.

Prissumman är 10 000 kronor som ska användas till att utveckla elevernas gymnasiearbete.

 Juryns motivering:
”Med utgångspunkt i hållbarhetens tre dimensioner har vi en vinnare som på ett innovativt och konkret sätt skapar en lokal lösning på den globala livsmedelsproduktionen. Vinnarna har identifierat ett flertal viktiga hållbarhetsfrågor, från minskning av köttkonsumtion och transporter, till social hållbarhet i en levande landsbygd. Lösningen är ett realistiskt exempel på hur man kan skapa samhällsnytta i sin närmiljö.”

Nathalie Bödtker-Lund är verksamhetsledare för WIN WIN Award. Hon berättar att priset ska inspirera unga till engagemang i frågor som driver det hållbara samhället framåt:

”Årets vinnare bidrar till en dellösning på det globala problem som livsmedelsproduktionen innebär. Det är nyskapande, inspirerande och påverkar samhället att ändra riktning.”

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award är ett av världens främsta hållbarhetspris som har delats ut sedan år 2000. År 2018 instiftades WIN WIN Gothenburg Sustainability Youth Award, som riktar sig till elever i årskurs 3 på alla gymnasieskolor i Västra Götaland. Uppdraget för eleverna är att komma på en projektidé inom ramen för gymnasiearbetet, som är kopplat till årets tema för WIN WIN Award. I år är temat hållbar mat.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1