Axfoundation och SLU har initierat projektet ”5 ton grön fisk i disk” med syftet att ta fram ett hållbart och cirkulärt fiskfoder som dessutom ger välsmakande fisk.
Trots att nästan 90 procent av världens kommersiella fiskbestånd utnyttjas maximalt eller till och med är överfiskade går en stor del av den vildfångade fisken till djurfoder. Förutom fisk, består fiskfoder idag ofta av soja och spannmål – mat som människor själva kan äta.
För att ta fram ett hållbart fiskfoder, som dessutom ger välsmakande fisk, har SLU och Axfoundation initierat projektet ”5 ton grön fisk i disk” i samarbete med ett flertal partners. Fodret produceras genom att insekter och mikrober äter restprodukter från handel, livsmedelsindustri och skog och omvandlas till foderpellets. I fodret ingår även alternativa marina råvaror, till exempel sjöpung, som inte utgör mat, samtidigt som den vid odling återtar näring från havet och därmed renar våra hav.
”Vår mat ska helst inte äta vår mat. Det är smartare om den äter det som vi inte kan eller vill äta. Genom projektet skapar vi istället ett cirkulärt foder som på ett effektivt sätt tar vara på resterna från vår egen livsmedelsproduktion”, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens Mat på Axfoundation.
Målet är att skapa en fungerande kedja av produktion, logistik och marknad. För att säkerställa att fisken också smakar bra är Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet med som samarbetspartner. De ska kartlägga hur en rad olika faktorer, som nya slags foder och vattenkvalitet, kan ge mat av högsta gastronomiska värde.
”Eftersom fodret bland annat består av insekter som har livnärt sig på restprodukter från livsmedelsindustrin skapas en produktion som inte konkurrerar med annan livsmedelsproduktion, utan bidrar till en ökad och säkrare livsmedelsförsörjning. Extra roligt är att vi redan har gjort försök där ”insektsfisken” fick högre smakmässiga poäng än fisk uppfödd på konventionellt foder”, säger professor Anders Kiessling, SLU.
Projektet finansieras delvis av forskningsrådet Vinnova och kommer att löpa över två och ett halvt år. Totalt satsas drygt 25 miljoner kronor i foderprojektet ”5 ton grön fisk i disk” och i det integrerade projektet ”Utveckling av svenskt kretsloppsbaserat fiskfoder”. Övriga finansiärer är Axfoundation, SLU, kommuner och Kampradstiftelsen.
Målen är att fisken ska finnas i butiksdiskarna inom två år och att ett verktyg, som stöder en vidare utveckling av svenska kretsloppsbaserade råvaror till framtidens miljövänliga fiskfoder, har skapats.
Partners i projektet: Axfoundation, SLU, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda, Axfood, Fazer, Älvdalslax, Sweco, Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö, Raisio Fiskfoder, Restaurang- och hotellhögskolan Örebro universitet, RISE Processum AB, Mycorena AB, Marine Feed AB, Härnösands Energi & Miljö och Matfiskodlarna Sverige AB. Smögenlax, Göteborgs universitet och Nofima (Norge), som är med genom ett integrerat systerprojekt finansierat av Kampradstiftelsen.
Se filmen: Hur ska odlad fisk smaka? Projektet Aquafresh med fördjupning och förklaring av resultat