Nestlé ska vara koldioxidneutralt senast 2050

PUBLICERAD: 26 september 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Zoégas kafferosteri i Helsingborg är redan klimatneutralt.

Senast 2050 ska Nestlé vara koldioxidneutralt. Med detta vill Nestlé leva upp till Parisavtalets mål att begränsa en global temperaturökning med 1,5 grader.

Nestlé har arbetat aktivt i tio år med att reducera sina utsläpp. På företagets 100 största distributionscenter har växthusgaserna minskat med närmare 40 procent de senaste fyra åren. Sedan 2014 har hela verksamheten minskat utsläppen motsvarande 1,2 miljoner bilar.

”Vårt kafferosteri i Helsingborg och vår barnmatsfabrik i Åbo är redan idag klimatneutrala. De släpper inte ut någon koldioxid och har inget avfall till deponi, så vi är på god väg. Nästa steg för oss är att säkerställa att transporterna till och från fabrikerna blir utsläppsfria”, säger Jonas Holfve, Sverigechef Nestlé.

För att nå målet till 2050 ska Nestlé bland annat:

  • Lansera produkter som har en bättre miljömässig profil och lägre miljöpåverkan och som samtidigt bidrar till en balanserad och varierad kost, bland annat genom att öka andelen växtbaserade produkter. Nestlé kommer också att göra om sina existerande produkter och gå över till alternativa förpackningsmaterial.
  • Öka takten på projekt inom jordbruket för att absorbera mer koldioxid. Nestlé kommer också att plantera träd och förbättra den biologiska mångfalden.
  • 100 procent förnybar elektricitet i fabriker, lagerlokaler och kontor. Detta kommer medföra att leverantörer kan investera i ny infrastruktur såsom vind och sol.

”Klimatförändringar är ett av de största hoten vi står inför som samhälle. Det är också en av de största riskerna för vår verksamhets framtid. Tiden håller på att rinna ut för oss för att undvika de värsta effekterna av den globala uppvärmningen. Det är därför vi sätter en djärvare ambition att nå en framtid utan utsläpp. Genom att använda Nestlés globala resurser och branschkunskap, vet vi att vi kan göra stor skillnad. Vår resa mot nollutsläpp har redan börjat. Nu påskyndar vi våra ansträngningar, säger Mark Schneider, VD för Nestlé.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1