Tydliga förbättringar i förslaget till ny handlingsplan

PUBLICERAD: 25 september 2019
UPPDATERAD: 21 februari

I förslaget till ny handlingsplan för livsmedelsstrategin föreslås en rejäl satsning på livsmedelsforskning och innovation – totalt 840,5 miljoner under perioden 2020-2025. Foto: Mostphotos|

Förslaget till ny handlingsplan för livsmedelsstrategin innehåller en rad förbättringar, bland annat när det gäller behovsdriven forskning och innovation samt regelförenklingar. Lennart Wikström kommenterar förslaget i Svenska Livsmedel.

Här följer en förkortad version av artikeln:

Inledningsvis tar förslaget till handlingsplan två grepp som visar på viss frihet under ansvar. Det första är att i stället för den tidsperiod 2020–2022, som låg i det ursprungliga uppdraget, förlänga sitt förslag till 2025.

Det andra greppet är att peka på behovet av samordning och att faktiskt sätta kronor och ören på det. Utan att det direkt framgår av förslagen kan detta uttolkas som inrättandet av en ny myndighet. Denna samordnande funktion ingår i de tvärgående åtgärder som föreslås som ett nytt område, förutom de ursprungliga kunskap och innovation, regler och villkor samt konsument och marknad.

Bland de tvärgående åtgärderna placeras också uppdraget att ta fram ett förslag till en övergång till ”ett cirkulärt och hållbart livsmedelssystem”. Att våra humlor och bin intar en särställning framgår av formuleringen: ”Ett miljömässigt hållbart system kräver ekosystem i balans där en biologisk mångfald och fungerande pollinering spelar en avgörande roll.”

Inom området kunskap och innovation föreslås en rejält ökad satsning på livsmedelsforskning på totalt 840,5 miljoner under perioden 2020-2025.

Inom området regler och villkor betonas behovet av en ökad dialog när det gäller myndighetskontroller. Tillståndsprocesser behöver snabbas på och regelverken bli mer målstyrda och inte så åtgärdsorienterade. Dessutom måste handläggning och tillämpning bli likvärdiga oavsett postadress och myndighet.

Inom området konsument och marknad finns en skärpning av skrivningarna kring den offentliga upphandlingen, som bland ska underlätta för små lokala producenter att lämna konkurrenskraftiga anbud och säkerställa att det som upphandlas uppfyller de krav som ställs på svenska producenter.

Läs hela artikeln i Svenska Livsmedel

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx