Viking Line minskade matsvinnet med 40 procent

PUBLICERAD: 23 september 2019
UPPDATERAD: 21 februari


På fyra månader har Viking Lines kryssningsfartyg Mariella minskat matsvinnet på sina restauranger med 40 procent eller 27 ton, vilket motsvarar 70 000 portioner.

I april 2019 inledde det åländska rederiet Viking Line ett pilotprojekt tillsammans med Winnow som är specialiserat på att hjälpa företag att minska sitt matsvinn. Projektet har genomförts på fartyget Mariella, som går varannan dag från Stockholm till Helsingfors.

Ombord på Mariella tillagas majoriteten av maten i ett och samma kök, där man har installerat vågar för att i detalj kunna mäta matsvinnet. Med hjälp av Winnows program kategoriseras, vägs och bokförs allt svinn digitalt. Därigenom kan man exempelvis spåra om svinnet kommer från kökets tillagningsprocesser, de matmängder som har producerats eller det som gästerna inte har ätit upp.

”Genom det här projektet har vi på endast fyra månader minskat matsvinnet med 40 procent. Detta har vi främst lyckats med genom att effektivisera tillagningsprocesserna i köket. Vi är mer noggranna med vilka mängder vi tillagar och ser också över hur redan tillagad mat kan återbrukas bättre. Som ett konkret exempel kan överbliven kokt potatis från lunchen förvandlas till goda tillbehör till middagen”, säger Janne Lindholm, restaurangchef på Viking Line.

Viking Line ser kontinuerligt över hur mängden överbliven mat på gästernas tallrikar kan minskas genom att justera portionsstorlekar i à la carte-restaurangerna och hur maten ställs fram och serveras i bufférestaurangerna. Där har en framgångsfaktor varit att byta ut större serveringskärl mot mindre portionsbitar av de olika rätterna.

Janne Lindholm menar att anpassningarna inte innebär någon kompromiss med matens kvalitet. Effektiviseringarna i köket leder tvärtom till att mer tid kan läggas på att vidareutveckla maten och ta hand om gästerna.

”Vi är glada att kunna fortsätta projektet på Mariella och planerar att i nästa steg ta det vidare till vårt andra Helsingfors-fartyg Gabriella”, säger Janne Lindholm.

Matsvinnet från Mariella minskade med 27 ton vilket motsvarar 70 000 portioner mat. Det matsvinn som fortsatt uppstår används till att producera biogas.

Läs mer om Viking Lines miljö- och hållbarhetsarbete

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

SLU lanserar dataspel om matens miljöpåverkan

Elevers kunskaper om matens miljöpåverkan är låg. Nu har forskare vid SLU tagit fram ett dataspel som ska öka kunskaperna.
klimatspelet_logga

Zetas pinsafamilj växer

Zeta lanserar Mini Pinsa för en person som en uppföljare till originalet Zeta Pinsa samt tre nya pinsasåser.
Pinsa samlingsbild liggande

Kronfågel minskar sina klimatutsläpp

Kronfågel har sänkt sina utsläpp i den egna produktionen snabbare än förväntat
strömmen

Ridderheims lanserar färdigskivad chark och byter design

Ridderheims lanserar tunt skivade italienska charkprodukter i konsumentförpackning och byter även design.
Unknown-1