Under hösten 2019 kommer Livsmedelsverket att genomföra den första kartläggningen av mängden matsvinn inom offentliga måltider. Målet med kartläggningen är att få fram nationell statistik på hur mycket mat som slängs i onödan inom skolan, förskolan och äldreomsorgen.
Under september-oktober kommer Livsmedelsverket att skicka ut en enkät till måltidsansvariga eller motsvarande i kommunerna, för att samla in uppgifter om det samlade svinnet under en femdagarsperiod.
Resultaten av kartläggningen kommer att presenteras på Livsmedelsverkets webbplats kring årsskiftet 2019/20. Att delta i enkäten är frivilligt och den som har frågor är välkommen att kontakta Karin Fritz på Livsmedelsverket.
Som ett första steg har Livsmedelsverket valt att samla in den totala mängden matsvinn inom de offentliga måltiderna i kommunerna, dels för att pröva och utveckla metoden för insamling av statistik, dels för att göra enkäten så kort och enkel som möjligt att svara på.
Kommuner, som vill bidra till forskningen genom att dela med sig mer detaljerade siffror på enhetsnivå, kan vända sig till Christopher Malefors, forskare vi Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
För att mäta matsvinnet rekommenderar Livsmedelsverket den nationella mätmetoden som lanserades i slutet av 2018, men även andra verktyg/metoder kan användas under en övergångsperiod.