Sju finalister utsedda till Änglamarkspriset 2019

PUBLICERAD: 9 augusti 2019
UPPDATERAD: 21 februari

||

Vem blir vinnare av Coops Änglamarkspriset 2019? Omröstningen pågår fram till den 29 augusti. Här är de sju finalisterna:

Experiment 2000m2 på Rosendals Trädgård: Tar sig an den svåra men enormt spännande utmaningen att odla fram en fantastiskt god och hälsosam matkultur som respekterar gränserna för vad planeten och Östersjön mår bra av.

Havstenssunds Ostron: Det är snart 15 år sedan Havstenssunds Ostron påbörjade försök med att få fram ostronyngel av den svenska inhemska arten Ostrea edulis och idag är ostronodlingen den första kommersiella odlingen i Sverige.

Jävligt Gott: Sveriges största veganska matblogg som drivs av Gustav Johansson, flerfaldigt prisbelönad, bland annat som vinnare i folkets val av Matbloggspriset 2016 samt vinnare i bästa rörliga blogg i Matbloggspriset 2018.

Lupinta: Grundades 2018 och föddes ur idén att ersätta importerade sojaprodukter med produkter baserade på närodlade lupinbönor.

Musselfeed: Erbjuder musslor i en ny form som kan användas i både mat- och foderprodukter. Genom att ha utvecklat en industriell process kan man extrahera högvärdigt protein samt omega-3 & 6 med marin profil från musslor.

Peckas Naturodlingar: En kretsloppsodling i en modern akvaponi som ger färska, närproducerade tomater, helt fria från gifter och bekämpningsmedel.

Torfolk & Vänner: Varumärket för den ekonomiska förening som bildades i höstas tillsammans med bland annat Torfolk Gård. Föreningen ger unga människor och nyanlända möjlighet att komma igång med kommersiell odling.

Coop startade Änglamarkspriset 2002 för att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi. Priset fokuserar på hållbar matglädje och framtidens mat och dryck. Röstningen är öppen för allmänheten och pågår fram till 29 augusti. Folkets röster sammanvägs med rösterna från en jury bestående av Maria Billow Bergendahl, Åsa Wickholm och Anneli Bylund från Coop samt Maria Taube, Jesper Danielsson, Klara Alfredsson och en gäst. Vinnaren får 100 000 kronor och presenteras på Skansen i Stockholm den 1 september.

Läs mer om finalisterna:

Experiment 2000m2
Havstenssunds Ostron
Jävligt Gott
Lupinta
Musselfeed
Peckas Naturodlingar
Torfolk & Vänner

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar framtidens livsmedelssystem med 10 miljoner kronor.
annelie

GB:s glassnyheter: Klassiker med ny twist

GB:s säsongsnyheter innehåller bl a nya varianter av Magnum och Daimstrut samt en återlansering av klassikern Cornetto.
GB_Daim_Strawberry_825ml_v1

Norrmejerier lanserar produkter i hela Sverige

Norrmejerier gör flera av sina produkter tillgängliga i hela Sverige, till en början blir det ett utvalt sortiment av fil, yoghurt och ost.
NM_Rikslansering_2-serie_mockup

Lithells lanserar ätfärdig Kycklingfärs med linser

Lithells ätfärdiga Kycklingfärs med linser består av 50 procent kycklingfärs och 25 procent gröna linser.
Lithells_OOH_T1_04_57322_5050Färsbiffar_m_Rotsaksrattatouille_PrivatSektor