Trots rådande hälso- och hållbarhetstrend äter de flesta svenskar allt. Av de som utesluter något är det flest som gör det av hälsoskäl – bara var femte gör det av klimatskäl. Det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av WW ViktVäktarna.
73 procent av männen svarar att de inte utesluter något ur sin kost, jämfört med 64 procent av kvinnorna.
”De flesta vill och bör äta vanlig mat, utan restriktioner och skuldbeläggning. Men även om det röda köttet känns lockande på grillen i sommar så skulle både miljön och hälsan tjäna på en ganska kraftig begränsning här”, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.
Från undersökningen:
Utesluter du något av följande från din kost idag?
Nej, inget 69%
Ja, socker 11%
Ja, fläskkött 10%
Ja, nötkött 8%
Ja, vilt 7%
Ja, laktos 7%
Ja, fågel 6%
Ja, fisk och skaldjur 5%
Ja, pasta 5%
Ja, gluten 4%
Ja, ägg 2%
Ja, utesluter mejeri 3%
Ja, potatis 4%
Ja, annat 4%
Bas 1 095
Varför utesluter du något ur din kost idag?
Av hälsomässiga skäl 72%
Av djurrättsliga skäl 23%
Av smakmässiga skäl 20%
Av miljömässiga skäl 20%
Annat 11%
Av religiösa skäl 3%
Vet ej 3%
Bas 343
Hur stor hänsyn tar du till en matprodukts klimatpåverkan när du handlar den?
Väldigt stor hänsyn 5%
Ganska stor hänsyn 36%
Inte så stor hänsyn 34%
Inte stor hänsyn alls 10%
Tar ingen hänsyn till klimatpåverkan 12%
Vet ej 4%
Bas 1 095
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel 9-12 april 2019.