Får du det du betalar för vid restaurangbesöket?

PUBLICERAD: 29 maj 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Livsmedelsinspektör Daniel Hemingstam, Stockholm stad, kontrollerar parmesanost hos en restaurang. Foto: Johan Pontén

Vid en kontroll kunde 146 av 199 serveringar intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn. Men cirka 30 procent av de som sa sig servera parmaskinka och parmesanost hade annat på tallriken.

Den 14-17 maj fick 199 restauranger och kaféer i Stockholms län och Nyköping besök av livsmedelsinspektörer, som kontrollerade att det som stod på menyn också serverades. De varor som kontrollerades på temat: Får du det du betalar för? var parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost samt produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung, som Krav-märkta eller ekologiska. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden eller följesedlar som visade vad de köpt in.

Kontrollerna visar att andelen felaktiga påståenden har minskat något för de flesta av produkterna, jämfört med förra årets länsgemensamma kontrolldagar. Det gäller även för parmaskinka och parmesanost, där det har skett en förbättring med cirka 10 procentenheter. Däremot har olivolja fått fler avvikelser än vid den förra kontrollen. Serveringar som inte följer reglerna kommer att följas upp genom nya kontroller.

”Många kunder är beredda att betala lite mer för att få vissa varor, till exempel äkta parmesan. De ska inte bli lurade utan får det de betalar för. Alternativet är förstås att ändra menyn så att dne blir sanningsenlig”, säger Sara Helmersson, bygg- och miljödirektör i Norrtälje kommun och ordförande i Miljösamverkan Stockholms län, som samordnade kontrollen.

Resultat från kontrollerna:

  • 80 procent av påståenden om ekologiska varor var korrekta och alla påståenden om KRAV-märkta råvaror kontrollerades utan anmärkning.
  • Parmaskinkan kunde inte visas vara parmaskinka vid 29 procent av kontrollerna.
  • Parmesanosten kunde inte visas vara parmesanost vid 30 procent av kontrollerna.
  • Olivolja, fetaost samt nötkött som påstods vara svenskt fick avvikelser i 13 procent av kontrollerna.
  • Oxfilén var i 97 procent av fallen verkligen oxfilé.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Arlas Keso-mejeri nu helt fossilfritt

Arla i Falkenberg har bytt naturgas mot flisbaserad fjärrvärme och anläggningen är nu helt fossilfri.
5c03efc3-64bc-4420-81ed-0c07cae30c01-w_960

Ökad försäljning av frukt och grönsaker under 2024

Försäljningen av frukt och grönsaker ökade med 4,5 procent under 2024, jämfört med året innan, visar Dagligvaruindex Frukt & Grönt.
2c0510f8-96a3-4549-9482-05415a6a1b7e-w_960

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc